M.I.L.F.

#znakovnijezik

Kdor nas spremlja, je zdaj že dojel, da sem sama velika ljubiteljica jezikov in vsega, kar je s tem povezano. Na primer posebej ljuba so mi narečja, rada imam slovnico in vse njene izjeme, neskončno se želim naučiti albanskega jezika in med drugim se navdušujem nad neverjetno širokim naborom naših frazemov.

A nedavno dokončani jezikovni “projekt” ima v mojem srcu posebno mesto. Pa ne samo zaradi moje naklonjenosti  do slovenščine, ampak zaradi neskončne ljubezni do nekoga, ki skupaj z mano raste že več kot polovico mojega življenja. Ki ga ne moti moje nihanje (razpoloženja in kilogramov), ki me ima neskončno in brezpogojno rad in ki mi dopušča, da v prvi vrsti ostajam samo svoja, kljub temu da sem njegova žena in mati njegovega otroka. Prav ste ugotovili, moj mož je razlog, da sem se septembra udeležila začetnega tečaja slovenskega znakovnega jezika.

Že vrabci pred hišo čivkajo, da je gospod Mož naglušen. Ker bi znala težava z leti eskalirati do te mere, da tudi z raznimi pripomočki ne bo več slišal, smo se doma odločili, da se počasi začnemo učiti komunikacije, ki se je bomo posluževali, ko bodo besede “postale odveč”.

Prva sem v jabolko znanja zagrizla jaz. Malce s strahom sicer, saj nisem vedela, kaj pričakovati. A nesigurnost je že po prvem predavanju izpuhtela kot zadnja kapljica rose pod pomladnim soncem. Ozračje je bilo neverjetno sproščeno, predavanja zanimiva, dodatno gradivo pa izredno izčrpno.

Predavanja so potekala prek aplikacije Zoom, zato sem se jih lahko udeleževala kar iz udobja lastnega doma.  Potrebuješ samo internetno povezavo in eno od naprav pa si na konju. Predavatelj je, poleg snovi seveda, šale stresal naravnost iz rokava, razlagal o zanimivih prigodah iz sveta gluhih in naglušnih ter nas podučil o delu tolmača. V roku 15-urnega tečaja smo se naučili enoročne abecede, številk in kretanja mnogih besed, zdaj se znam predstaviti, pokazati barve, oblačila, prevozna sredstva, opisati svojo družino, naučili smo se osebnih zaimkov, vprašalnic in še mnogo tega.

Ker sem si pridno ogledovala dodatne videoposnetke, ki smo jih imeli na voljo za vajo, ter vestno delala domačo nalogo, sem tečaj uspešno končala in že čakam na nadaljevalnega. Najbolj pa me radosti, da je ogromno zanimanja za znakovni jezik in kretanje pokazala tudi Julija. Ves čas sprašuje, kako se pokaže katera od barv, kakšna je črka “J” v enoročni abecedi ter kako se pokaže jabolko. In prav ta njen zagon me navdaja z upanjem.

________

Ravno 28. oktobra 2020 se znova pričenja začetni tečaj slovenskega znakovnega jezika. Udeležiš se ga kar prek spleta, zato tvoja lokacija ni pomembna. Za dodatne informacije in prijave se obrni na ZNAKOVNI JEZIK. Obisk tečaja srčno priporočam!

 

NAGRADNA IGRA:

V sodelovanju s SZJ ob tej priliki podarjamo dva kompleta, sestavljena iz skodelice z enoročno abecedo in slikanico o zajčku.

Pogoji za sodelovanje:

  • Všečkaj stran SZJ.
  • Označi v komentarju koga, ki bi ga to lahko zanimalo.
  • Če to objavo javno deliš, se možnosti za tvojo zmago povečajo.

Žrebamo 22. oktobra zvečer.