PARTY MIX

Zanzibar? ZANZIBAR!

Pred vami je prvi zapis na temo našega nedavnega potovanja v Tanzanijo oz. na Zanzibar. Zasuli ste nas z vprašanji, kaj in kako – poskušali bomo zajeti vsa vprašanja, ki ste nam jih zastavljali pretekla dva tedna. 

Najprej pa en kratek uvod v težko pričakovani Zanzibar teden, ki ga boste lahko brali ekskluzivno na omrežjih KdorToBere.
_

KTB + KK trip na Zanzibar 2021

Za potovanje smo odločili precej na hitro: s Katjo in Katko smo že od novega leta “planirali” skupni dopust v tropskih krajih in si vsak dan lepili linke ugodnih letalskih ponudb v eksotične kraje. Seveda je bilo vse skupaj bolj šala oziroma sanjarjenje, dokler ni nekega dne Katja prilepila link do fotografij magičnih plaž Zanzibarja. Odklikali smo v raj in že 10 minut kasneje smo bili odločeni: GREMO NA ZANZIBAR!

Pregledali smo ponudbo letalskih kart, malo prečekirali vreme v “naslednjih 14 dneh”, se na hitro dogovorili za koriščenje dopusta in začeli pakirati za naš izlet v tople kraje (karte smo kupili cca. en teden pred odhodom!).

Potem pa naju je zadelo: Julija ima zelo rada Katko in obenem naravnost obožuje Katjo. Še isti večer, ko smo kupili karte, sva se z Manco zaskrbljeno spogledala, ko sem ji omenil, da bi znalo potovanje za Katjo biti precej naporno – si predstavljaš 17-kilogramskega klopa, ki te ne izpusti niti za sekundo?
… a so naju vse skrbi minile že nekaj sekundic kasneje, ko sva očarano strmela v lepote tanzanijske divjine.

ZANZIBAAAR PRIHAJAAAMO!

_

V vsakem prispevku bomo na dnu objave z vami delili okvirne stroške, nekaj namigov o izletih, restavracijah in ostalih zanimivostih, ki jih ne smete spregledati, ko boste obiskali Zanzibar.
Tokrat pa (po prebranem sodeč še nismo na Zanzibarju) nekaj statističnih podatkov in informacij za vse firbce ter morebitne bodoče obiskovalce Zanzibarja:

Leteli smo s Quatar Airways iz Milana s prestopom v Dohi. Do Milana smo se peljali z avtom (5 ur in pol v eno smer), katerega smo na bližnjem parkingu za 14 dni parkirali za skupno ceno 42 € (stroške poti si lahko točno izračunate glede na svojo znamko in moč vozila prek spletne strani https://www.viamichelin.com/web/Routes). Cestnine v eno smer na italijanski strani znašajo nekje blizu 35 €.
Za povratno letalsko karto smo odšteli dobrih 400 € po osebi, tudi za Julijo smo to pot že plačali polno ceno karte, so bile pa letališke pristojbine zanjo nekoliko cenejše. Let iz Milana do Dohe traja cca. 5 ur in pol, potem smo imeli v Dohi 3 ure postanka in ponovno leteli na Zanzibar nekje dobrih 5 ur – drugi let v jutranjih urah, da smo se lepo vsi naspali in si nabrali potrebnih moči.

VIA ITALIA?

Za pot v Italijo nismo potrebovali nobenega testa, ker smo bili v tranzitu (brez postankov do letališča). Izpolnili smo samo razpredelnico za prehajanje območja na poti do letališča in jo poslali na navedeni e-poštni naslov.
Vse potrebne podatke za premikanje po Italiji v času “kriznih situacij” najdete na strani slovenske ambasade v Rimu:
http://www.rome.embassy.si/index.php?id=5940.
Jaz sem tja par dni pred odhodom tudi poklicala in dobila vse potrebne podatke iz prve roke (govorijo slovensko).

Ob našem odhodu Quatar Airways še ni zahteval PCR testov, zato smo na Zanzibar prileteli brez vseh omejitev.
Tanzanija kot država prihoda turistov ne pogojuje z negativnim testom ali dokazilom o cepljenju. Na letališčih ti merijo temperaturo, včasih želijo, da si razkužiš roke, odrasli morajo na letališču in na letalu ves čas nositi maske. Za otroke, ki potujejo v spremstvu staršev/skrbnikov, omejitev ni.

Na Zanzibar sicer leti tudi družba Ethiopian, ki testa za vkrcanje na svoja letala ne zahteva – se pa zahteve iz dneva v dan spreminjajo, tako da dvakrat preverite še pri svojih ponudnikih letalskih storitev in/ali na ambasadi (NIJZ nima nikakršnih uporabnih informacij).

V marcu (povratek) je naša izbrana letalska družba za vkrcanje na letalo zahtevala negativen PCR test, zato smo ga za nazaj odrasli naredili na Zanzibarju. 
… ampak do tja še pridemo.

_

STROŠKI PREVOZA LJ-MILANO-ZANIZBAR = cca 1350 €
Letalske karte (2 odrasla + 1 otrok) cca. 1200 €
Pot LJ-Milano cca. 70 € (bencin) + cca. 35 € (cestnine)
Parking Milano cca. 42 €
Kos pice na milanskem letališču, kjer LAHKO JEŠ NA JAVNEM KRAJU!!! 7 €