D.I.L.F.

#zaenopestsmeti

Tale prispevek morda bereš v parku ali na otroškem igrišču, medtem ko se tvoj pamžek brezskrbno igra le nekaj metrov stran. Seveda si odgovorna mamica in (malce) vseeno nadzoruješ (ne preveč, da ne boš kot tiste “Helikopter Mame“), a zraven tudi malo buljiš v telefon, opazuješ mamice in očke okoli sebe in se (bodimo iskreni) dolgočasiš.
Tako pač je – po slabi uri tekanja po toboganih, gugalnicah in brskanja po pesku zadeva postane precej dolgočasna. Zavidam otrokom, ki neobremenjeni s skrbmi sveta, opremljeni zgolj z domišljijo, cele dneve prelagajo pesek iz ene kanglice v drugo.
Pamžki so zakon!

Vmes se čudiš človeški nesramnosti, ko s kotičkom očesa zaznaš škatlico od cigaret ravno na mestu, kjer je še nekaj sekund nazaj tvoj mulček delal “potičke”.
KDO je tak kreten, da smeti ne vrže v smetnjak, ki stoji le nekaj korakov stran?!

Le nekaj sekundic za tem opaziš še vrečko od bonbonov … pa še nekaj slamic, palčke od lizik, pokrovčke od flašk, plastične flaške, pločevinko, vrvico od tampona, ovitek od tampona, pokrovček od piva … FAK, ljudje so svinje! OMFG, KOLIKO SMETI?!

DA, ljudje s(m)o svinje! S smetmi ravnamo neodgovorno in prav žalostno je, da dan za dnem smetimo tudi tiste kraje, kjer preživimo največ časa.
Kdo misliš, da je nasmetil večino igrišča? JA, ravno tisti, ki vsak dan hodijo na to igrišče. Skregano z logiko, kajne?
Enaka zgodba je na plažah, na gozdnih poteh, v peskovnikih … Povsod je ogromno majhnih smeti, ki – če jih nagrebemo na kupček – postanejo velik problem!

Zato sem pred kratkim začel s čisto preprosto “čistilno akcijo”. Najprej za hec, potem pa mi je zadeva postala zares všeč.
Vsi poznamo klasične čistilne akcije, ki pa imajo nekaj pomanjkljivosti, zaradi katerih se jih ljudje (večina) ne udeležujejo prav pogosto. Redki so tisti, ki imajo čas in voljo po cel dan čistiti kanjon reke Kokre in/ali gozdne poti pod Rožnikom.
Smo pač prezaposleni in/ali preleni.
Popravek: Imamo čas, a takrat rajši počnemo druge stvari.

… zato je moj način “čiščenja” okolja toliko bolj učinkovit! Kva je pa sploh fora?
Pazi to: vsakič, ko nekam greš, se potrudiš in na svoji poti nabereš LE za eno pest smeti (seveda lahko nabereš več pesti ali celo vrečko, 2 in 3 …).
Vsak ima čas IN voljo pobrati 5-10 smetk, ki kazijo podobo bližnjega parka, peskovnika, igrišča, gozdne poti, plaže …

Ne! Ni izgovorov – spusti svojega pamžka na tobogan in še preden bo padel na nos, lahko nabereš #zaenopestsmeti.
Zadevo ponavljaš do … konca življenja (ali do takrat, ko ni več smeti). Sliši se super, kajne?!

Vsak dan izgubljamo vojno s smetmi (in idioti, ki smetijo), zato ni dovolj, da pospraviš le za sabo. Pospravi še za bučkom, ki je “falil” smetnjak, za babico, ki je prelena, da bi robček odnesla do smetnjaka, za atijem, ki … za vsemi pujski tega sveta!

Najlepša stvar pri tej akciji pa ni dejstvo, da se bo tvoj otrok lahko igral v čistem peskovniku, ampak to, da boš z dobrim zgledom vzgojil/a pamžka, ki bo s smetmi ravnal odgovorno!
SKUPAJ lahko spremenimo svet!

#zaenopestsmeti obstaja tudi na Instagramu 😉
Prideš pomagat spremenit svet?