M.I.L.F.

#ultivaVSepiduralna

Že kar lep čas razmišljam o sredstvih in metodah za lajšanje porodne bolečine. Tehtam vse možnosti, prednosti in slabosti, ter se skušam odločiti, kaj bi bilo najbolje zame in za otroka. Z vsakim posvetom in vsakim prebranim člankom sem bolj zbegana in ne vem, kako bi se odločila.

Dobro se zavedam, da nisem superwoman in da bo porod je*eno boleč. Ne delam si utvar, da bom te bolečine zlahka samo predihala in mi bo otrok samo padel ven. Ne tolažim sama sebe z naslednjimi monologi: imam široke boke, seveda bom rodila brez težav/tudi moja mami in sestra nista imeli večjih bolečin in težav ter sta relativno hitro rodili, to imam zapisano v DNK …

Dejstvo je, da se cca. 20 % porodov, ki se začnejo vaginalno, konča s carskim rezom, približno 20 % porodnic se odloči za Ultivo in približno 20 % za epiduralno analgezijo (podatki so s predavanja anesteziologinje na šoli za starše in veljajo za ljubljansko porodnišnico). Ostalih 40 % je večinoma že drugo ali celo tretjerodk (ali več), nekaj pa je tistih srečnic, ki samo parkrat pritisnejo in njihov otrok je že zunaj (kar je bolje, kot če bi zadela na loteriji, tako da se med teh nekaj promilov ne bom prištevala).

Kako laik, kot sem jaz, razume obe metodi za lajšanje porodnih bolečin:

Remifentanil (oz. Ultiva) je sredstvo, ki ga porodnici vbrizgajo neposredno v žilo, torej v krvni obtok, in naj bi zato obstajala možnost, da zdravilo prehaja v posteljico ter tako na otroka (sploh, če je porod precej dolgotrajen). Določeni elementi v krvnem obtoku otroka naj bi vpliv na otroka sicer preprečevali, saj naj bi to zdravilo razgradili, še preden pride do neželenih učinkov. Ni pa vedno tako. V nekaterih primerih se dojenček rodi bolj zaspan in manj odziven, obstajajo pa tudi zdravila, s katerimi nato učinek Ultive pri pravkar rojenemu otroku izničijo (torej mu takoj vbrizgajo še neko drugo snov: tako to dojemajo moji laični NEzdravniški možgani).

Epiduralna analgezija je lajšanje bolečin prek katetra, ki ga porodnici vstavijo v epiduralni prostor v hrbteničnem kanalu. Postopek vstavitve načeloma ni boleč, saj porodnica najprej prejme lokalno sredstvo za lajšanje bolečin, nato ji kateter vstavijo med določena vretenca. To je invazivna metoda in kateter se vstavi bolj na pamet. V določenih porodnišnicah hrbtenico predhodno pregledajo z ultrazvokom oz. porodnico samo pretipajo. Pri vstavljanju lahko pride do nekaterih zapletov (predrtje možganske ovojnice), nekaj pa je tudi stranskih učinkov (krvavitve, hematomi – v tem primeru je potreben naknaden operativni poseg). Najpogostejši stranski učinek epiduralne analgezije so glavoboli (tudi precej močni, se pravi migrene), ki v prvih dneh po porodu onemogočajo sproščeno skrb za dojenčka. Pri uporabi EA je statistično gledano tudi več porodov z izhodnimi operacijami (t. j. vakuum).

EA naj bi precej dobro lajšala bolečine v prvi porodni dobi in malo manj v drugi porodni dobi, je pa zelo priročno, da je kateter že vstavljen, če bi porodnica slučajno potrebovala carski rez in bi okoliščine dovoljevale izvedbo z epiduralno analgezijo. V tem primeru odmerek samo malenkost povečajo.

Dilema torej ostaja: z ali brez?

Če rodite v ljubljanski porodnišnici imate anesteziologa sicer na voljo 24 h na dan, torej ni bojazni, da EA ne bi mogle prejeti. Nudijo tudi lajšanje bolečin z remifentanilom, uporabite lahko tudi masko ali druge analgetike.

V jeseniški porodnišnici je na voljo epiduralna analgezija, lajšanje bolečin z Ultivo pa ni na voljo. Anesteziolog ni ves čas prisoten samo v porodnišnici, ker deluje na območju celotne bolnišnice, tako da se lahko zgodi, da vam EA ne bodo mogli zagotoviti.

Ne gleda na to, v kateri porodnišnici boste rodile, pa morate opraviti posvet z anesteziologom (oz. se morate udeležiti predavanja o sredstvih za lajšanje bolečin), če želite roditi z epiduralno analgezijo. In naj vas opomnim: posvet, opravljen v ljubljanski šoli za starše v jeseniški porodnišnici ne velja (za obratno situacijo nimam podatka). Posvet za EA v jeseniški porodnišnici poteka vsak prvi torek v mesecu ob 13:00, posvet z anesteziologom v šoli za starše v Ljubljani pa poteka po urniku (trikrat v mesecu), zato se o terminu pozanimajte vnaprej.

Kakšne izkušnje imate pa ve z metodami za lajšanje bolečin ob porodu?

LP, Manca