M.I.L.F.

#rozabager

Doma se nam po vseh kotičkih nabirajo kupi igrač za enkratno uporabo ali »kitajska plastika«, kot temu pravimo v našem gospodinjstvu. Hecno je, ker večine nisva kupila ne jaz, ne moj mož. Običajno so k hiši prišle kot darilo (bodisi od babice, mrzle tete ali sosede). Aktualne so največ 10 do 15 minut, nato pristanejo na okenski polici/radiatorju/v lijaku, kjer nestrpno čakajo na svojo usodo. Ko jih po nekaj mesecih končno odrešim muk (beri: jih poturim naprej, podarim v humanitarne namene ali materinski dom, nekatere pa tudi eliminiram za vedno), opazim, da so večinoma to neke »punčkaste« zadeve v raznih odtenkih roza in vijolične. Dojenčki z roza flaškami in kahlicami, Barbike s svetlimi lasmi in merami 90-60-90 v roza bikinkah ali pa kaka semi-plišasta zadeva, ki ni ne tič ne miš, oči se ji svetijo v božjastno roza odtenkih, oblečena pa je v vijolično kodrlajsasto krilo.

Malo karikiram. Ali pač?

Delitvi igrač (in oblek) na spole nisem sicer nikoli posvečala večje pozornosti. Juliji oblečem, kar mi pride pod roko, pa četudi je to siv pulover s črnim napisom »little boy«. Je*iga, pulover je kvaliteten in topel, dobili smo podedovanega, za skakanje po lužah in valjanje po travi je popolnoma OK. Nikoli nisem bila obsedena s tem, da bi jo oblačila striktno v roza oblekice ali tutu krilca. In s ponosom povem, da zdaj že tudi sama na vprašanje, katera je njena najljubša barva, jasno in glasno odgovori RDEČA (in ne roza kot pri večini njenih sovrstnic). Nikoli je nisem silila, da se igra s punčkami in dojenčki in nikoli ji izpod rok nisem jemala kakih avtomobilčkov ter jih menjavala s puzzlami Ledeno kraljestvo. Vedno je imela možnost svobodne izbire in sama skoraj nikoli ni izbrala igrače, ki po vseh družbenih normah pritiče skoraj triletni punčki.

Ne razumite me narobe, ne govorim, da nad posteljo nima nalepljenih 25 raznobarvnih vilinskih princesk s samorogi. Ima jih. Ker se je tako odločila, tega ji nisem sama vsiljevala. Hkrati pa imamo na primer na največji omari v hodniku nalepljenih polno različnih dinozavrov. Ki so ji še bolj zanimivi od vseh vil in princesk. Ves čas jih občuduje, kakega od njih odlepi in ga prilepi na drugo mesto, jih zbira v skupine, jih deli po odtenkih barv in radovedno sprašuje, katere vrste so, zakaj imajo nekateri krila in spet drugi grive …
Mami seveda vseh teh odgovorov ne pozna, zato se je pridno zakopala v enciklopedije. Vesela sem, da sama že sedaj razmišlja izven družbenih okvirjev in da ji kaj takega lahko tudi omogočava.

Želiva namreč zgolj in samo, da se bo v svoji koži dobro počutila in da se nikoli ne bo bala izraziti svojega pravega jaza. Če bo šlo naprej z dosedanjim tempom, me torej v kratkem čaka izobraževanje s področja tovornjakov, bagrov, rovokopačev in druge težke mehanizacije (namig v sliki spodaj).

_

Kaj pa vi? Ločujete igrače in oblačila glede na spol? Ali vam je to vseeno?

_
#ad
Najboljše prilepi-odlepi nalepke dobite pri Evma ali na www.shop.evma.si