D.I.L.F.

Q&A Slušni aparati

Wow, dejansko ste me zasuli z vprašanji!
Priznam, da sem kar presenečen, ker se to pri nas ne dogaja prav pogosto (ha-ha), povrhu vsega pa tole ni ravno najbolj kjut-influenz tema.

… in ker se je v inboxu nabralo kar nekaj vprašanj, na katera kot uporabnik aparata nimam odgovorov, sem se za pomoč obrnil na profesionalce. Na vaša vprašanja bo odgovarjal direktor Audio BM slušni centri Slovenija, gospod Franci Urankar, ki ima za sabo že skoraj 30 let izkušenj na področju slušnih aparatov.

_

Kako je z aparati za stimuliranje sluha pri dojenčkih? Efektivno? Nujno? Vsaka informacija je več kot dobrodošla.
Čim je odkrita naglušnost, je potrebno ukrepati in pri dojenčkih je to še veliko bolj pomembno, ker gre v tako zgodnjem otroštvu za izredno pomemben čas. Zamujen čas lahko pomeni veliko težje privajanje in razpoznavanje zvokov kasneje, pozna se tudi pri razvoju govora …

Mož na enem ušesu zelo slabo sliši. Ne morem ga prepričati, da bi vsaj poskusil z aparati. Imate kakšen nasvet?
Če je na drugem ušesu sluh odličen, lahko ostane tako. Ne bi bilo pa nič narobe, če obišče strokovnjaka, ki bo na podlagi meritev konkretno svetoval. Slušni aparat se predhodno dobi na preizkus.

Ali slušni aparat boli?
Če boli, je nekaj narobe. Morda napačno vstavljen ušesni vložek v uho, morda je potrebno kaj korigirati. V tem primeru je treba obiskati slušnega akustika, da rešita problem, sicer pa nič ne boli.

Je testiranje sluha in svetovanje v Audio BM slušni centri RES brezplačno?
Koliko časa lahko posameznik testira aparate?
Za AUDIO BM slušne centre je tako, preverjeno. Priporočljivo si je predhodno le rezervirati termin. Lahko opravite natančno meritev sluha z avdiometrom – v vseh 14 slušnih centrih, ki jih imamo po celotni Sloveniji.

Kdo lahko pridobi slušni aparat? Je obisk zdravnika obvezen?
Lahko najprej naredite informativne meritve v slušnem centru. Če se izkaže, da je oseba naglušna, bo na podlagi napotnice osebnega zdravnika potreben obisk ORL specialista. Potrebno je postaviti diagnozo in to naredi zdravnik specialist. Če so indikacije za slušne aparate, potem izda tudi ustrezno dokumentacijo, da z njo obiščete slušni center. Na vsakih 6 let ZZZS plača cca. 600 € za dva slušna aparata. Tudi zato naj se gre k zdravniku. Če vam bi kakšen dobavitelj brez zdravniške indikacije prodal slušne aparate, je to ZELO narobe. Pozor pri takšnih nakupih, saj gre lahko za kakšne neodkrite zdravstvene zadeve, ki lahko kasneje povzročijo resne težave.

Kaj se zgodi, če po testiranju aparata v Audio BM slušni centri ugotoviš, da ti aparat ne ustreza? Ga lahko zamenjaš? Kaj pa, če ugotoviš, da ti aparati sploh ne pomagajo – jih lahko vrneš?
Če ne ustreza, naj se preizkusi z drugačnimi nastavitvami istega modela ali z zamenjavo slušnih aparatov za drug model. Torej zamenjava je možna. Če ni uspeha, jih vrnete, s tem ni težav. Preverjeno velja za AUDIO BM slušne centre.

Ali ZZZS krije nakup aparatov – je to dovolj za nakup standardnih slušnih aparatov?
Koliko stanejo najboljši slušni aparati v Audio BM slušni centri?
ZZZS na vsakih 6 let krije cca. 600 € za nakup dveh slušnih aparatov. Za nekoga so standardni aparati lahko OK, za drugega premalo. Pred nakupom jih dobro testirajte, pa se potem odločite. Ni nujno, da potrebujete vse, kar najdražji omogočajo, zato cena ni merilo. Torej lahko je za nekoga 0 € doplačila zanj najboljša, najprimernejša izvedba. Doplačila so, mislim da tja do 1500 € po slušnem aparatu.

Kakšna je razlika med v-ušesnimi in za-ušesnimi aparati? Samo v ceni?
Oblika ni dejavnik, ki bi vplival na ceno. Na ceno vpliva, kako deluje slušni aparat (samodejno prilagajanje okoljem, brezžično povezovanje, …).

Kaj pa, če se aparat pokvari? Imajo naprave garancijo (koliko)?
Kaj se zgodi, če izgubim slušni aparat?
Če se pokvari, obiščete slušni center, kjer ste jih nabavili. V AUDIO BM za čas popravila dajo tudi nadomestni slušni aparat, tako da nikoli niste brez sluha. Garancija je 2 leti, lahko pa jo tudi podaljšate na 5 let. Če se slušni aparat izgubi in če še ni potekla trajnostna doba, morate na svoje stroške kupiti novega. V AUDIO BM slušni centri Slovenija imamo pakete, kjer lahko nekako zavarujete tudi primer izgube ali uničenja in je potem nabava zelo ugodna.

Koliko časa zdrži baterija aparata?
Je bolje imeti takega z vgrajeno baterijo ali so boljši tisti, kjer se baterije menjajo?
Baterija zdrži od slabega tedna do skoraj enega meseca. To je odvisno od modela slušnega aparata in tudi od jakosti, kako je nastavljen, pa koliko se uporablja brezžično povezovanje s televizijo, prostoročno telefoniranje … Super varianta je tudi, če ima slušni aparat vgrajeno baterijo. O teh stvareh se je najbolje pogovoriti s slušnim akustikom.

_

Izbral sem 10 najbolj pogostih vprašanj. Nekatera vprašanja sem združil/preoblikoval, nekaj pa sem jih tudi izpustil, ker so preveč osebne narave – odgovore dobite na ZS.

V kolikor vas zanima še kaj, se vedno lahko obrnete name (za bolj preproste zadeve, na katere lahko odgovorim subjektivno) ali na strokovnjake v Audio BM slušni centri Slovenija, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

_

KONTAKTNI PODATKI ZA AUDIO BM SLUŠNE CENTRE IN NAROČANJE
https://www.audiobm.si/kontakt-slusni-centri-audio-bm/

BREZPLAČNI INFO TELEFON
080 80 58