M.I.L.F.

Porodni načrt

Porodni načrt? Da? Ne? Kaj sploh to je?

Porodni načrt, kolikor sem uspela razbrati z raznoraznih forumov in blogerskih strani, je pismo oz. obvestilo za babico oz. porodničarja, v katerem nosečnica (skupaj s partnerjem/partnerko) določi svoje želje glede poroda in ostalih posegov, ki so povezani s tem.

Določi se na primer, kakšno sobo si porodnica želi, porodnica navede, ali si želi popolnoma naravnega poroda ali se je odločila za katero od sredstev za lajšanje bolečin (ultiva, epiduralna analgezija itd.), določi tudi, če si ne želi rutinske vstavitve IV kanala ter klistiranja in britja (če se je na primer uredila že sama doma).

Naslednji korak je opis aktivne faze poroda, torej v kakšnem položaju bi porodnica rada predihavala popadke (na vseh štirih, na ripstolu, žogi, blazini, med hojo, v vodi itd.), določi se lahko tudi mesto oz. način iztisa ploda (v vodi, na hrbtu, v počepu itd.). Porodnica se lahko opredeli tudi glede ostalih posegov, ki so povezani s porodom: kateterizacija mehurja, epiziotomija/raztrganje (ruptura), uporaba anestetika pri šivanju prerezanega presredka/raztrganine, prejemanje sredstev za pospeševanje poroda in kasneje za krčenje maternice.

Ob koncu porodnica s partnerjem/partnerko določi še, kako želi, da osebje obravnava njunega pravkar rojenega otroka: večina porodnic si zaželi, da ji otroka takoj položijo na trebuh/prsi in da tam ostane do prenehanja utripanja popkovine, ko oče oz. kdo drug popkovino tudi prereže. Določi se lahko, da se osnovni posegi (npr. čiščenje nosne in ustne votline) izvajajo kar na trebuhu ter da se vitamin K in po potrebi kapljice za oči aplicirajo v časovnem zamiku.
Večina porodnic si zaželi tudi spontano poroditev posteljice, torej brez vlečenja in cukanja, raje s stimulacijo prek masaže prsi in trebuha.

V porodni načrt pa spadajo tudi ostale podrobnosti: kdo bo pri porodu prisoten (partner/partnerka, doula itd.), hrana in pijača pri porodu, masiranje presredka ipd.

Pametno je omeniti tudi želje glede izhodnih operacij pri porodu (vakuum/kleščni porod) ter za primer carskega reza, če bi bil potreben (si porodnica želi epiduralno analgezijo ali splošno anestezijo itd.).

 

V kratkem objaviva tudi najin porodni načrt ter vam po porodu zaupava, v kolikšni meri smo se tega načrta lahko držali in če je bil sploh koristen.

Kakšno je vaše mnenje glede tega? Ste porodni načrt pripravile ali ste se prepustile strokovnjakom v porodnišnici?

 

LP, Manca

foto: Ujeti trenutek