D.I.L.F.

#podočnjaki

Dobrih 1500 let,preden je Jezus uvedel svoj koledar, so Egipčani s pomočjo palice in sončnih žarkov dan razdelili na 24 delov. Zdaj veš, kdo je tisti pi***k, ki se je spomnil, da ima dan (samo) 24 ur – za naslednjič, ko boš preklinjal/-a manjko ur, potrebnih za dokončanje vseh opravil v enem dnevu.

Ko sem bil mlajši (in brez otrok), sem imel ogromno časa za hobije, spanje, druženje s prijatelji, bluzenje na računalniku, delo, branje, xxx dejavnosti in vse ostale zadeve, ki so mi prekrižale pot. Imel sem toliko časa, da mi je bilo velikokrat celo dolgčas. Imel sem toliko časa, da sem si na Instagramu nadel ime IMA_PREVEC_CASA. Hecno, kajne? Res je bilo … hecno.

Dan je imel 24 ur, ki sem jih razdelil nekako takole:

– 4 do 6 ur sem spal,

– 1 do 2 uri sem porabil za prehrano,

– 1 uro sem razmišljal na belem prestolu,

– 8 do 12 ur sem delal,

– ostale 3 oz. 10 ur pa sem počel, karkoli se mi je zljubilo.

V kolikor se mi je kam mudilo ali pa sem prišel do točke, ko mi je “zmanjkovalo časa”, sem lahko na hitro pojedel, spal uro ali dve manj, kar je rezultiralo v dodatnih 4 ali več urah, ki sem jih lahko razporedil med ostale zadeve tisti dan. Do tega praviloma ni prihajalo, o čemer priča tudi dejstvo, da sem lahko ob polnoči na pamet zdrdral TV-spored. #ups

‘Life was simple!’

Potem pa je v moje življenje prišla moja največja ljubezen – moja mala princeska. Na začetku je ogromno spala. Ko ni spala, je jedla … in vmes nazaj zaspala. Moja dnevna rutina je utrpela “udarec” v obsegu 3 do 4 ure, ki sem jih z lahkoto nadomestil s prej omenjeno tehniko.

Pravijo, da je z dojenčki težko, ker nimaš pojma, kaj počneš. To je laž! Zaradi te laži sva zmotno mislila, da razturava. Bil sem najboljši fotr na svetu. Ni se mi bilo težko zbujati in previjati polulanih plenic. Ženo sem razbremenil in prevzel hranjenje male žverce (deloma) v svoje roke. Preoblačenje, uspavanje in zabavanje dojenčka? Nekaj najlažjega na svetu!

Biti starš je lahko! … dokler majhna žverca ne vstane na svoje navihane nožice in izreče svojega prvega “ati!”. (ali mami) Prišlo je kot strela z jasnega: ‘Wtf … zakaj, kaj, kdo, kdaj, kako?’ Kar naenkrat so vsi dnevi prekratki, da bi opravil vse, kar se od mene (naju) pričakuje, mi vsak dan zmanjka cca. 24 ur!

ZAKAJ?

Otrok naj bi imel neko rutino, kar novodobni starši spoštujemo in spodbujamo po najboljših močeh. Mojih potreb ni več – razen občasnega izbacivanja kakca in požiranja ostankov otrokovega zdravega hranilnega in z ljubeznijo pripravljenega obroka, ki ga je zgolj povohal in se namrdnil, da bi hrenovko – ne naredim ničesar “zase”. Prostega časa praviloma nimam. Po službi in vseh gospodinjskih opravilih sem skorajda v “minusu” s časom (in energijo), a moram nekje najti še nekaj ur za igranje z malo navihanko.

KAJ?

Jap, gospodična rabi gaziljontavžnt procentov pozornosti = gaziljontavžnt minut mojega časa. Časa, ki ga včasih zmanjka … in zaenkrat zanj nimam nikakršne magične rezerve, ki bi jo lahko izkoristil. Kdaj bodo izumili časovni stroj?

KDO?

Glavo gor, ničesar ne delaš narobe! Ne sekiraj se, nisi edini – svet je poln podobnih večno utrujenih osebkov s podočnjaki do kolen. To s(m)o tisti ubožčki, katerih dnevi imajo absolutno premalo ur. Mi s(m)o … starši!

KDAJ?

Pravijo, da se zadeva izboljša, ko otrok dopolni 30 let in se končno spoka od doma, a do takrat je še kar nekaj 24-urnih intervalov, zato na vsake toliko malce “zanemari otrokove potrebe” in se posluži tehnik, ki jih uporabljajo vsi ostali “slabi starši”.

KAKO?

Otroka posedi na kavč, mu v roke našopaj smokije in flaško vode in mu prižgi risanko. Na skrivaj prestavi kazalce na uri v kuhinji in ga daj spat kakšno uro prej kot ponavadi. Pokliči babico in na dolgo in široko hvali obnašanje svojega malega zakladka – tako bo babica “sama” prišla na idejo, da bi lahko kdaj zakladek prišel na obisk brez vaju …

Ampak …

Nič “AMPAK”! Včasih (skoraj vsak dan) je dan res prekratek za vse obveznosti in čudovite dejavnosti, ki smo si jih zamislili za naše prince in princeske – sploh, če upoštevamo dejstvo, da imamo tudi starši svoje potrebe. Obstaja milijon načinov, da se na varen in otroku prijazen način za nekaj kratkih minutk ali nekaj sladkih ur “znebiš” svojega navihančka. Izkoristi enega od njih in se loti stvari, ki si jih počel/-a, ko še nisi imel/-a otrok. Seks je že nekaj takega, ha ha!

Zato ne boš slab starš in nihče te ne bo obsojal – srečni starši vzgajajo srečne otroke!

_________
Prispevek je bil prvotno objavljen na portalu BIBALEZE.