PARTY MIX

#oopsipiramida

Ta zapis vsebuje nekaj kletvic, zato ga v prisotnosti mlajših od 15 let ne beri naglas.

“OMG, A ONADVA STA TUT V TEM?!”
Vsak dan me nekdo vpraša, kaj je fora tistega piramidnega sistema, ki ga promovirata Upsija.
Najprej sem vsem na dolgo in široko razlagal SVOJ pogled na zadevo, sedaj pa se vsega skupaj lotim še na malo bolj javen način. Zgolj zato, da lahko naslednjega firbca odslovim z: “Vse o tem si preberi na mojem blogu”.

_

Veliko se govori o piramidnih sistemih, ki pretresajo Zagorjansko dolino in preostale vdolbinice, ki krasijo čudovito telo naše male kokoške. Valda, da vsi šepetajo samo še o tem – vsi namreč poznamo Oopsi … saj veš, upsi?
Nekateri s(m)o redni bralci, drugi redni firbci, nekaterim pa so vsebine poznane “samo zato, ker se jim prikazujejo reklame” … Vsi vemo, kdo in kaj, kje in kdaj, zakaj in …Oopsi, pač.
Gre za precej klikan portal o … vsem, kar si lahko zamisliš. Jaz ga poznam, ti ga poznaš, vsi ga poznamo.

Kako ga ne bi, ko pa gre za res dobro premišljen projekt.
Vodita ga Urška in Joni, blogerski par iz rovt, ki se uradno imenujejo Hrastnik. Influencerja v pravem pomenu besede. S svojimi vsebinami navdihujeta desettisoče privrženk in privržencev po celi Sloveniji. V svojem občinstvu imata bralce iz vseh družbenih slojev in prav zaradi svoje preprostosti sta tako privlačna vsem: bogatim, revnim in vsem tistim nekje vmes. Sta pač loveable hillbillyja (#kissassover), ki ju nihče ne razume, če spregovorita v hraščovščini, zato ne preseneča dejstvo, da je kar nekaj njunih sledilk naivno zaupalo v njuno presojo in vstopilo v temačen svet ne-piramid in ne-mrežnih ne-sistemov.

Joni je pred kratkim napisal prispevek o piramidnih sistemih, mrežnem marketingu in ostalih “plačaj, da boš zaslužil” bedarijah, na katerih ljudje še vedno izgubljajo prihranke. Opazila sta namreč, da njuna prijatelja izkoriščata Oopsi “bazo” – ne samo za širjenje svojega precej uspešnega posla (kjer Oopsi parček ne vidi nič spornega), ampak tudi za novačenje v mrežno-piramidno izboljševanje življenja, lovljenje sanj … Joni ju je poimenoval kar Plenilca z nasmehom.

LOL, kajne?
KDO je tolk retardiran, da naseda takim zadevam?!

Zadeva ni tako nedolžna, kot se (morda) sliši. Vsi smo namreč že imeli prijatelja, ki nas je vabil v tak ali drugačen posel, ki obljublja malo dela in veliko denarja. Prodajanje posode, šamponov, tega in onega … Mnogi so poskusili, redki so uspeli. Večina jih je le izgubila zaupanje prijateljev in si nakopala nekaj sranja, ki se jim najbrž še danes valja po omarah.
Problem je v tem, da v tem primeru ne gre za mrežni marketing. Ne, to ni še ena magična posoda, ki …
Gre za biznis, kjer so vložki precej večji – ker so tudi nagrade precej večje … oz. naj bi bile!

Bi rad ves svoj čas preživel z družino? Bi jim rad zagotovil finančno varstvo in neomejene zaloge sreče? Bi rad, da ti in tvoja familija živite sanje? Bi rad bil nad-uspešen podjetnik, ki z malo ali skorajda nič dela žanje najbolj rodovitno pšenico? Bi rad …
Sliši se kar malo neverjetno, kajne?

Skorajda absurdno je, da bi nekdo verjel v tako sranje. Ni tako?
Predstavljaj si, da te na ulici ustavi nekdo, ki bi ti rad prodal sanje, boljšo prihodnost in … “ALO, SPIZDI – saj nisem neumen! Vozi, miško!”.
Ne bi šlo, kajne?

Related image

V čem pa je potem problem? Kdo sploh naseda na take neumnosti?
Kot sem rekel, zadeva NI tako nedolžna, kot se zdi.

Predstavljaj si namreč, da ti kolega, ki si ga spoznal prek oseb, ki jima zaupaš (ali pa si morda celo njun prijatelj), na “prijateljski” kavici, omeni, kako srečen je, odkar se je lotil nečesa novega.
Pred kratkim je začutil, da vse manj časa namenja stvarem, ki so res pomembne: familija, sreča, partnerka … in je posledično nekako našel posel, ki mu vse to omogoča … ZRAVEN pa nudi še ogromen zaslužek!
Malce izpod čela ga pogledaš in rahlo podvomiš v njegove besede. Prižge se ti 1001 alarm, precej na hard ti utripa lučka za bulšit … potem pa pomisliš: nov avto, nova hiša, nasmeh do ušes …

Res mu je uspelo!
Hm … to ni “kr en kreten” ampak tvoj kolega – skupaj kofetkate, hodite na kosila, hengate ob vikendih – on ti valda ne bi nakladal?
Pozorno poslušaš o tem novem poslu, kjer dejansko skorajda nič ne delaš – le pobiraš denar in se smehljaš med uživanjem v prostem času, ki ga imaš kar naenkrat ogromno.

Pizda, sliši se awesome!
Le nekaj nasmeškov in medenih obljub kasneje že razmišljaš, kam si pospravil nogavico z življenjskimi prihranki (valda ne u banko, kdo pa še vrjame unim pizdam bančniškm?!).

KU-KU, zbudi se!
Potegni glavo iz riti in še enkrat dobro premisli: poznaš koga, ki bi noro obogatel in o tem na dolgo in široko razlagal vsem, ki jih pozna?
Ne?

Ne!
WAKE UUUP!

Pospravi svoje prihranke nazaj v štumfe in pojdi pod mrzlo prho.
“Ampak, če je pa rekel, da …” – obrni pipo na ŠE bolj mrzlo vodo – nisi še čisto priseben.

NE zaupaj nikomur, ki ti obljublja “sanje” in “bajne zaslužke”. NE zaupaj nikomur, ki te vabi v “iskanje sreče” in NE zaupaj nikomur, ki ti ponuja “sanjsko službo, kjer nič ne delaš” …
Še vedno nisi prepričan? Hm, potem pa ti preostane le eno …

POSKUSI! Vzemi denar iz nogavičke z napisom Morje 2019 in investiraj! Sposodi si še nekaj fičnikov od mame, kakšen evro od soseda in bankovec ali tri od sodelavca …
Uf, ne – imam še boljšo idejo! Še njim predstavi ta super biznis in skupaj zakorakajte v sanje!

… pazi le, da na koncu ne boš jezen name, na Oopsi, na … ampak le nase in na tistega, ki te je na suho nategnil.

_
Vse idiotske odločitve, ki so bile sprejete na podlagi napačne interpretacije tega zapisa, so zgolj plod neumnosti. Tvoje (ki boš morda vstopil v naslednji biznis, ki ti ga bo ponudil nekdo, ki si ga morda opazil tudi med mojimi prijatelji), ne moje. 

Za vse dodatne informacije (in malce bolj “tehnično” plat zadeve) se obrnite na ta LINK