M.I.L.F.

#odastarimstaršem

Tole je čustven zapis. Čustven zato, ker sva izredno navezana na svoje družinske člane (pa tudi prijatelje), in čustven zato, ker svoje in tudi Julijine stare starše zares ceniva – ter to privzgajava tudi naši mali princeski. Zavedam se, da so nam omogočili vse in še več, zavedam se, da so si svoje čase trgali od ust, da so nam omogočili lepo prihodnost, in zavedam se, da bi za nas še danes dali svojo ledvico in desnico, če bi bilo to potrebno.
Naša družina je res razširjena, Julija ima na primer kar 4 babice in 4 dedke ter 4 prababice in 1 pradedka. Z vsemi se trudimo vzdrževati redne stike, a nam le-to zaradi služb, vrtca in ostalih obveznosti včasih ne uspeva najbolje. Kadar se nam uspe dogovoriti za obisk, s seboj na primer prinesemo kavo znamke, ki jo obožuje stara mama. Pozorni smo na to, komu prinesemo Divko in komu Barcaffe, na primer. Če vemo, da stara mama rada je pico, stari ata pa je ne mara, ji občasno prinesemo kak kos, da se “posladka”. Če želi, da ji izbrišemo stare SMS-e iz telefona, ker sama tega ne zna, nas prosi, da pobrišemo prah z lustra, ker ne doseže, ali da ji napišemo navodila za novega daljinca, bomo to storili brez pripomb, vzdihljajev in pritožb. Ravno nasprotno, vse to naredimo radi in z nasmehom, saj nam opisana opravila vzamejo 5 minut, njej pa spremenijo potek celotnega tedna. Včasih kaj postori Andraž, včasih sem to jaz, vedno pa v to vključiva tudi Julijo, ker samo z zgledom lahko otrokom pokažemo, da so naši starši in stari (ter staristari) starši tisti, ki si zaslužijo hvaležnost in spoštovanje. Babice in dedki niso zgolj avtomati za sladkarije in denar – so prave zakladnice znanja in izkušenj, iz katerih se lahko ogromno naučimo!
Vem, da se večini v tem hektičnem svetu zdi vse navedeno odveč in časovno potratno. Včasih se nam zdi, da stari starši zgolj nergajo, se pritožujejo nad svetom in obupujejo nad življenjem. A morda je tako ravno zato, ker so osamljeni, potrebujejo pomoč ali pa zgolj nekoga, s katerim bi se lahko pogovorili. Predstavljajte si, da naposled ostanete sami s svojimi mislimi, vsako jutro vas boli drug del telesa, v vaše življenje vstopa en kup nepoznane tehnologije in vaši prijatelji umirajo kot po tekočem traku. Grozno, kajne? Posvetite jim kako uro prostega časa, ne bo vam žal. Poslušajte zanimive zgodbe iz njihove preteklosti in glejte, kako se jim ob pripovedovanju svetijo oči.
Ker je 13. september dan starih staršev, smo se odločili, da jim pripravimo čisto majčkeno presenečenje. Vsakemu od njih smo pri Printee naročili paketke s fotografijami, na katerih so skupaj z vnuki ali pravnuki. Vedno si razbijamo glavo z darili za dedke in babice – s takim darilom boste vedno zadeli v polno in ganjenost do solz je praktično zagotovljena. Ne pozabite, da starejša generacija ni najbolj navdušena nad tehnološkimi sposobnostmi najmodernejših mobilnih telefonov, zato natisnjeno fotografijo ceni precej bolj kot mi.
Brskaš po telefonu in kar ne najdeš dovolj fotografij dedkov in babic? Ti šment! Nič hudega, za vse obstaja rešitev: potrebuješ VEČ časa z babicami in dedki! Za svetovni dan dedkov in babic jim (in sebi) lahko podariš izlet v/na … kamorkoli želijo! Naš letošnji 14-dnevni dopust na hrvaški obali je klavrno padel v vodo, zato sva sklenila, da namakanje v morju nadomestimo z obiskovanjem starih staršev. Najbolj nam je v spominu ostal dnevni izlet v Bohinj, kamor smo peljali Julijino prababico. Obujali smo spomine na njene dogodivščine v bohinjski dolini in se nasmejali 1001 zgodbi, ki jih je veselo razlagala na poti tja in nazaj. Celoten dan je bil prečudovit, vmes je večkrat zavzdihnila, kako je zadovoljna, poglobila se je tudi vez med njo in Julijo, to pa je tudi največ, kar bi si lahko želela – da bo Julija imela mojo babico tako rada, kot jo imam jaz (ali pa še bolj, če je to sploh mogoče).
Vsi se bomo postarali in nekoč bomo prav mi na njihovih mestih, zato ne pozabimo, da so oni poskrbeli za naša prelepa otroštva, naša dolžnost pa je poskrbeti za njihovo kar se da prijetno starost.
P. S. Dedi na spodnjih fotkah je že oddan!
_
S kodo KTB dobiš 15 % na PrinteeBox in brezplačno poštnino pri polnem boxu (100 fotk). Poleg tega da koda tudi 15 % popusta na fotoknjige.