D.I.L.F.

Od A do Ž z AndraŽem: prezgodnja Ejakulacija in motnje Erekcije

Seks je nekaj lepega, naravnega. Nekateri seksajo več(krat), drugi seksajo manj(krat), a to sploh ni pomembno. (skoraj) Vsi seksamo!
Ravno zato, ker je seks nekaj tako vsakdanjega in običajnega, obstajajo neka splošna (in nerealna) pričakovanja, da s(m)o vsi dobri ljubimci z ravno prav velikimi, dolgimi in širokimi ter trdimi penisi oz. neverjetno raztegljivimi in nadpovprečno navlaženimi dišečimi vaginami … Pričakuje se, da je in bo – valda! – vsak seks super-mega-fantastičen akt s številnimi orgazmi …

Pa NI vedno tako. Niso vsi lulčki mega in niso vse lulike super! NISO!
Kot pri vseh ostalih življenjskih zadevah, tudi pri seksu lahko pride do takšnih in drugačnih težav in zapletov. To JE čisto naravno in to je kruta realnost, ki nekoč doleti slehernega izmed nas.

V tokratni rubriki Od A do Ž z AndraŽem se bom dotaknil dveh “težavic”, ki spadata pod naslednjo črko v naši abecedi spolnosti. To je črka “E”, govorili pa bomo o prezgodnji Ejakulaciji in težavah z Erekcijo.

Gre za dve najpogostejši spolni motnji pri moških, ki pa seveda zadevajo tudi ženske oz. moške partnerje vseh tistih, ki trpijo za eno ali drugo motnjo. Takšna stanja so še vedno tabu in prizadeti v veliko primerih ne poiščejo pomoči, zato težko govorimo o točnih številkah tistih, ki se s temi težavami soočajo.  
Težave z doseganjem in ohranjanjem erekcije ter težave s prehitro ejakulacijo so precej pogosta zadeva, o kateri se absolutno premalo govori.

PREZGODNJA EJAKULACIJA (izliv)
Prezgodnja ejakulacija prizadene kar 30 % moških, a le redki poiščejo pomoč oziroma si pomagajo sami. V strahu, da bi bila zaradi tega prizadeta njihova moškost, težavo preprosto ignorirajo ali pa jo morda celo zanikajo. Precej velika težava pri prezgodnji ejakulaciji je tudi dejstvo, da moški doživijo orgazem in tako “dosežejo svoje”, zato v veliko primerih sploh nimajo motivacije za iskanje rešitve. Zavedati se moramo, da te težave vplivajo tudi na partnerje zadevnih moških IN njihovo spolno življenje.
Nekateri moški zanikajo svoje težave in krivdo zvračajo na partnerje in njihovo “nezmožnost” doseganja vrhunca v (kratkem) času spolnega odnosa. To potem privede do novih travm in morda celo spolnih težav pri partnerjih.
Šale, kot so: “Oba sva imela isto časa …” so smešne samo v primeru, da se vsi vpleteni zavedamo, da spolnost NI samo nabijanje tistih xy minut (ali sekund!), dokler moškemu ne pride.

Primeri, ko moški ejakulira prehitro, ker ga njegov/-a partner/-ka tako vzburja, NE spadajo pod težave, dokler gre za dogodek, ki se ne ponavlja. V kolikor se to zgodi v manjšem procentu vajinih spolnih odnosov, lahko to vzamete kot kompliment … IN moškega opomnite (če je to potrebno), da v zdravi spolnosti OBA uživata v seksu = da kljub njegovi ejakulaciji še vedno lahko poskrbi za tvoje potrebe itn. 

Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi se lahko borimo proti prezgodnji ejakulaciji. Prva in najpogostejša oblika “pomoči” je tudi najbolj preprost način, s katerim podaljšamo čas do ejakulacije. To je masturbacija z ejakulacijo PRED spolnim odnosom. S pogosto masturbacijo se zmanjša občutljivost penisa in se podaljša čas do ejakulacije. S partnerjem (pomoč in razumevanje partnerja je zelo pomembna!) lahko podaljšaš čas do ejakulacije z ustavljanjem masturbacije/penetracije v trenutkih pred orgazmom. Tako bo prišlo do večje samokontrole in eventuelno do daljšega spolnega odnosa.

Lahko si pomagamo tudi s kremami in geli, ki zmanjšajo občutljivost penisa in s tem omogočijo daljši spolni odnos oziroma čas do ejakulacije. (ZAKASNITEV ORGAZMA). Obstajajo pa tudi mehanski pripomočki za podaljševanje časa do ejakulacije. Najpogostejši so raznorazni nastavki in obročki za penis. (LINK).

MOTNJE EREKCIJE
O motnjah erekcije govorimo v primerih, ko moški ne more zadržati trdega penisa za čas trajanja spolnega odnosa. S takimi težavami se sooča kar petina moških! Pri motnjah erekcije ne gre vedno za izgubo libida, saj le redki od tistih z erektilnimi težavami libida nimajo.
Med pogostimi vzroki za motnje erekcije so alkohol, droge, slabokrvnost in debelost, sladkorna in druge bolezni, jemanje nekaterih zdravil  … IN stres, porušeni medsebojni partnerski odnosi, zanikanje spolnih vzgibov …

Obstaja torej veliko razlogov za motnje erekcije. Lahko gre za enkratni dogodek, ki je posledica utrujenosti ali prekomerne uporabe alkohola, lahko pa gre za ponavljajočo se ali pa celo stalno težavo, ki onemogoča spolne odnose.
V veliko primerih pa se organskim razlogom za motnje erekcije (v primeru ponavljanja le-te) pridružijo še psihični vzroki. S tem se sklene nekakšen začaran krog, iz katerega je težko najdemo izhod.

Tudi pri mladih zdravih moških lahko iz enkratnega dogodka hitro pride do ponavljajočega stanja, ker izguba erekcije še vedno velja za nekaj, kar vpliva na našo moškost. Obremenjevanje z erekcijo (pri nadaljnjih spolnih odnosih), nerazumevanje in morda celo posmeh partnerja/-ke lahko privedejo do psihičnih težav, ki rezultirajo v nadaljnjih motnjah erekcije. Zato je najbolj pomembna komunikacija med partnerjema!

Proti motnjam erekcije se tako najprej – v večini primerov, kjer stanje ni permanentno – borimo s pogovorom s partnerjem. Zadrževanje čustev (in skrbi) v sebi in morda celo obtoževanje ter prelaganje krivde na partnerja NI del zdrave spolnosti in NE pripomore k rešitvi problema, ampak ga le poveča in poglobi vrzel v morebitnem odnosu.

Poleg medikamentov, ki jih predpišejo strokovnjaki, obstajajo številne tabletke, praški in mazila ter kreme za omogočanje in podaljševanje erekcij. (LINK). Pri uporabi le-teh je treba biti previden, priporoča se tudi posvet z zdravnikom specialistom!
Najbolj pogosti pripomočki za omogočanje in podaljševanje erekcije pa so obročki za penis ter pumpice za penis. (OBROČKI in PUMPICE).

V kolikor gre za težavo, ki je nerešljiva z zgoraj opisanimi tehnikami in pripomočki, se lahko prizadeti obrne tudi na strokovno pomoč. Velik problem pri težavah v spolnosti je tudi psihična plat težave. S terapijo lahko premagamo tudi tiste ovire, ki se na prvi pogled zdijo previsoke!

Pomembno je, da se težave zavedata oba s (morebitnim) partnerjem in OBA pristopita k reševanju problema. Pri težavah v spolnosti, ki so posledica prezgodnje ejakulacije in motenj erekcije NE gre samo za problem posameznika. Te težave prizadenejo oba partnerja, zato je pomembno, da si s partnerjem zaupamo in ohranjamo komunikacijo! 

UPORABNI LINKI:

https://www.svetuzitka.com/blog/pumpice-za-penis/

https://www.svetuzitka.com/blog/upade_erekcija/

https://www.svetuzitka.com/blog/obrocki-za-penis-101-uporaba-in-nasveti/

https://www.svetuzitka.com/blog/tezave-z-erekcijo-kako-jih-resiti/

https://www.svetuzitka.com/blog/povecanje-penisa-in-odprava-impotence-s-crpalkami-bathmate/