PARTY MIX

NE PODPIRAM STAVKO

“Si ti tudi PROTI stavki?”

Malo manj kot 170.000 Slovencev si kruh služi z delom v javni upravi. Nekaj več kot 25 % (več kot 40.000) je takih, ki skrbijo za to, da (ni)smo (ne)izobraženi rito-praskači, ki cele dneve le žrejo in fu…

To so vzgojitelji in vzgojiteljice, učitelji in učiteljice, profesorji in profesorice …
Brez njih bi bil Svet najverjetneje precej drugačen. So glavna vzgojno-izobraževalna entiteta, ki (vsaj v razvitem svetu) že od majhnih nog skrbi za slehernega posameznika, ki tekom svojega življenja tako ali drugače prispeva k naši raznoliki “skupnosti”, ki ji rečemo človeštvo. Brez njih bi v le nekaj letih najverjetneje padli nazaj v stari vek, mesec ali dva kasneje v srednjega in na koncu (po menjavi generacije ali dveh) bi bili v kameni dobi, kjer bi moški spet imeli glavno besedo… WAIT, WHAT? JEBEŠ ŠOLSTVO! DOL Z BABAM, DESCI SMO TAGLAVNI! WUHUUU!!!

_

Hec! Še dobro, da jih imamo – kamena doba je namreč passé.

Poleg tovarišev in tovarišic je v javnem sektorju še kopica (ostalih 130.000) drugih posameznikov in institucij, ki slovensko “javnost” ohranjajo v (za življenje) približno znosnem stanju. Skrbijo za našo izobrazbo, red in mir, zdravje … Plačani pa so (v veliki večini) premalo. Izobrazba nima cene, zdravje nima cene, varnost nima cene – učitelji, medicinske sestre in policisti ter gasilci pa so (skorajda) zastonj.

Javni sektor stavka. En za drugim v začaranem krogu, ki mu ni videti konca.
Nekateri stavkajo upravičeno, drugi …

Upokojenci, zasebni sektor in otročad jih seveda podpira(mo). Vsak izmed nas ima namreč vsaj enega sorodnika ali prijatelja zaposlenega v javnem sektorju – valda ne bom odžiral kruha svoji ljubi mamici ali teti svojega otroka?

NEdopustno je, da medicinske sestre 24/7 rešujejo življenja in s tem nabijajo neplačane nadure – za to pa prejemajo borno plačilo.
NEdopustno je, da policisti 365 dni na leto tvegajo svoja življenja – za to pa prejemajo borno plačilo.
NEdopustno je, da gasilci vsako sekundo rešujejo ljudi pred vsemi nevarnostmi, ki si jih lahko zamislimo – za to pa prejemajo borno plačilo.
NEdopustno je, da vzgojiteljice vse dopoldneve vzgajajo naše male zakladke – za to pa prejemajo borno plačilo.
NEdopustno je, da imajo učitelji minimalca! Ups, samo jurja! Ups, … Čakaj, koliko je plača učitelja v slovenski osnovni šoli?

1600 € NETO + dodatki?!
PLUS MALICA IN PREVOZ??! WADAFAK!!!
in/ali
900 € za 20-urni delavnik?!
In te kur*e stavkajo?

Celo POLETJE
in
vse POČITNICE ste FREJ!!! 

_

Pa je temu res tako?
Imajo učitelji res po 1500+ € plače? Dobivajo poleg ogabno visokega osnovnega zneska še ogromno dodatkov? So res vse počitnice prosti dela in lahko tudi celo poletje preživijo doma/na morju/na svojih dragih vikendih, ki so jih plačali z mojim in tvojim denarjem ..?

JA, res je! Nekateri učitelji imajo tudi več kot 1500 € NETO plače!
JA, res je! Nekateri učitelji so prosti skorajda vse počitnice in tudi poleti kar veliko časa preživijo na dopustu!

… NEKATERI. #winkwink
_

Poznam kar nekaj zaposlenih v šolstvu.
Nekateri jamrajo brez razloga, nekateri so pametno tiho, nekateri so stavkali v podporo kolegom, ki imajo precej nižje plače, nekateri pa dejansko jebe*o ježa za neprimerno nizke vsote.

Primer #1:
Mlada zagrizena učiteljica je po nekaj mesecih končno dobila čisto pravo pogodbo o zaposlitvi. Že vse življenje sanja o tem, da bo učiteljica. Rojena je za to delo, ki ga opravlja z največjim veseljem. Za svoje učence bi storila vse! Med vikendi in ob popoldnevih se ukvarja z manj uspešnimi in nadpovprečnimi učenci v razredu in za njih pripravlja dodaten material. Med odmori in po uradnih urah ima opravka s starši, ki ji grenijo učiteljsko izkušnjo in ji jemljejo voljo do življenja, a še vedno vztraja iz ljubezni do otrok in svojega poklica. Med počitnicami sodeluje na obveznih izobraževanjih in seminarjih, poleti lahko izkoristi vseh 20 dni dopusta, ki ji pripadajo. Mesečno plačilo? 900 €vrov NETO + prevoz in malica.
Je to pošteno plačilo za nekoga, ki na najboljši način vzgaja in izobražuje uspešne mlade posameznike?

Primer #2:
Mladenič že nekaj let dobiva pogodbe, ki ga vežejo le nekaj mesecev, maksimalno eno leto. V zadnjih nekaj mesecih je zaposlen za polovični delovni čas in dela 20 ur na teden. Dvajset ur v teoriji, 30+ v praksi. Počitnice preživi doma ter tako koristi neplačane nadure. On je eden tistih, ki dela skoraj nič (na papirju) in vse proste dni doma drka ku*ac. Mesečno plačilo? 420 €vrov NETO.
Je to pošteno plačilo za nekoga, ki “cele počitnice lenari”?

Primer #3:
Zagrenjena učiteljica že nekaj let odšteva ure, ko ji ne bo več treba gledati nadležnih pamžev in se bo lahko upokojila. Uči po metodah iz pamtiveka in snov iz Jugoslavije. Seveda ne pozabi jamrati čez komunajzarje, ki so nam zje*ali državo. Svojo nejevoljo znaša nad učenci. Lahko se pohvali z največ negativnimi ocenami med vsemi učitelji v zbornici. Mesečno plačilo? 1600 €vrov NETO + prevoz in malica.
Je to pošteno plačilo za nekoga, ki ne bi smel niti minute (več) opravljati dela, za katerega je (precej dobro) plačan?

Primer #4:
Gospodična že 5 let dela v istem vrtcu. Vsake 9 mesecev, ko ji poteče pogodba, jo za dva meseca prepustijo zavodu za zaposlovanje … in jo nato spet zaposlijo. Otroci jo imajo radi, starši jo imajo radi, nad njo ni bilo še nobene pritožbe, le ogromno pohval … kljub temu da nenehno menja razrede, saj jo uporabljajo le za zamenjavo tistih, ki imajo porodniško/bolniško. Že od začetka posluša obljube o zaposlitvi za daljši čas, ki pa se nikoli ne uresničijo. Mesečno plačilo? MINIMALC + malica in prevoz (brez možnosti napredovanja).
Je to pošteno plačilo za nekoga, ki poskrbi za nasmeh na obrazu tvojega malčka?

Primer #5:
Spoštovan s strani učencev, spoštovan s strani kolegov. Kot učitelj zaposlen že dobrih 15 let. Razrednik zadnjih 5 let. Dodatek, ki ga prejme kot učitelj-razrednik za funkcijo, ki mu je bila dodeljena, torej si je ni izbral sam? Sendvič, oziroma nekaj drobiža (1,20 €), s katerim si lahko kupi EN sendvič (v celem mesecu).
Je to pošteno plačilo za nekoga, ki opravlja veliko dodatnega dela in službo nosi domov?

 

Če dobro prebereš in malo analiziraš vsakega od 5 primerov, ti bo kmalu jasno, kam paše kateri izmed njih: kateri jamra, kateri molči, kateri podpira in kateri je*e ježka.
Hitro ti bo jasno, da situacija ni rožnata in da ima veliko posameznikov, ki so zaposleni (v šolstvu), vso pravico stati na Kongrescu in mahati s slovnično povsem pravilnimi protestnimi tablami in transparenti …

… problem je le v tem, ker (v večini) stavkajo napačni ljudje z napačnimi zahtevami, nasproti pa jim stojijo prav tako napačni ljudje z napačnimi rešitvami.
Dva minusa v matematiki prineseta PLUS – tako je tudi v tem primeru. Čisto matematično so nas spet skregali in čisto matematično bodo na koncu spet profitirali – tisti, ki se borijo za učitelje in tisti, ki udrihajo po njih.
_

Vse skupaj pa plačujemo (tudi) vsi tisti v privatnem sektorju. Štruklja, Vlado in stavkajoče plačamo davkoplačevalci – tudi tisti, ki besede “stavka” nimamo v slovarčku pojmov, povezanih z zaposlitvijo.

Na vsakemu izmed nas je, da izberemo, komu bomo je*ali roditeljico – kolegu učitelju ali tistim, ki mešajo drek?

_

 

NE PODPIRAM STAVKO!*
* CLICKBAIT in dober primer tega, kaj bi se zgodilo, če učiteljev ne bi bilo. Tako namreč neizobražen debil napiše stavek: “Ne, podpiram stavko!” in s tem popolnoma zmede bralca (ter povzroči blažji srčni napadek svoji učiteljici slovenščine).

________________________

P.S.

A že lajkaš mojo FB stran? Kaj pa Instagram?

_____