#movember

0

Po tem, ko je bil oktober obarvan roza in je bila glavna tema ozaveščanje o pomembnosti preventivnega (samo)pregledovanja dojk pri ženskah, je v mesecu novembru vsa pozornost usmerjena proti moškim in našemu zdravju.

Gibanje Movember, ki je svetovno prepoznavnost doseglo s popularizacijo dlačic na moških obrazih, ozavešča o raku na prostati, raku na testisih in o samomorih, kjer je še vedno večina žrtev moškega spola.

Od prvega do zadnjega dne v novembru tako veliko moških britvice in strižnike pospravi v omaro in v znak podpore gibanju Movember “goji” brke in/ali brado.
Kljub svetovni prepoznavnosti gibanja in vsesplošni podpori pri ozaveščanju o “moških problemih sodobnega časa” pa je število žrtev še vedno preveliko.

V Sloveniji namreč vsako leto več kot 300 moških stori samomor (+ nekaj manj kot 100 žensk)! Število poskusov samomora pa naj bi bilo kar petindvajsetkrat (25) večje!
Za posledicami raka na prostati samo v Sloveniji vsako leto umre cca. 400 moških! Rak prostate je najbolj pogosta oblika raka pri moških.
Rak mod (testisov) spada med redke oblike raka, a je to na žalost najbolj pogosta oblika raka med mlajšimi moškimi, starimi od 20 do 40 let!
_

Morda se teh 700 žrtev ob številki dva milijona prebivalcev ne sliši veliko, a če ob tem spomnimo na dejstvo, da je letos do 10. novembra zaradi korone (in pridruženih bolezni) umrlo MANJ kot 600 ljudi … ugotovimo, da november ni rezerviran zgolj za hudomušne oblike brkov in tekmovanja v košatosti bradatih umetnin – november oz. Movember je čas za ozaveščanje o resničnih težavah sodobnih moških.

… sploh v letu 2020, ko bo število na novo odkritih rakavih obolenj zaradi ukrepov ob epidemiji korone manjše za 30–50% (glede na lansko leto), ob tem pa je pričakovati večje število samomorov ravno zaradi gospodarske in finančne krize, ki bo (in/ali je že) prizadela številne posameznike.

_

Dragi Moški, vzemite zdravje v svoje roke!
Pozabimo na stereotipe o mačizmu, ki nimajo nikakršne veze z realnostjo, pozabimo na sram in nelagodje ter se pogovorimo o težavah, ki nas (morda) težijo, in pozabimo za trenutek na vse druge – vsaj v novembru storimo nekaj zase in se (tudi iz zdravstvenega vidika) posvetimo svojim jajčkom, svoji prostati in svojemu duševnemu zdravju!

Če te zanima kaj o raku prostate, raku na modih (testisih) in/ali čutiš psihično stisko, si lahko nekaj malega prebereš na spodnjih povezavah, kjer so objavljeni tudi kontakti za vse tiste, ki morda potrebujete pomoč.

Jajca v roke, prst v rit in malo dušo razbremenit!
Love yall xoxo

RAK PROSTATE
RAK MOD (TESTISOV)
SAMOMOR

Pa še link na nekaj fajnega (za moške)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here