D.I.L.F.

#movember

Po tem, ko je bil oktober obarvan roza in je bila glavna tema ozaveščanje o pomembnosti preventivnega (samo)pregledovanja dojk pri ženskah, je v mesecu novembru vsa pozornost usmerjena proti moškim in našemu zdravju.

Gibanje Movember, ki je svetovno prepoznavnost doseglo s popularizacijo dlačic na moških obrazih, ozavešča o raku na prostati, raku na testisih in o samomorih, kjer je še vedno večina žrtev moškega spola.

Od prvega do zadnjega dne v novembru tako veliko moških britvice in strižnike pospravi v omaro in v znak podpore gibanju Movember “goji” brke in/ali brado.
Kljub svetovni prepoznavnosti gibanja in vsesplošni podpori pri ozaveščanju o “moških problemih sodobnega časa” pa je število žrtev še vedno preveliko.

V Sloveniji namreč vsako leto več kot 300 moških stori samomor (+ nekaj manj kot 100 žensk)! Število poskusov samomora pa naj bi bilo kar petindvajsetkrat (25) večje!
Za posledicami raka na prostati samo v Sloveniji vsako leto umre cca. 400 moških! Rak prostate je najbolj pogosta oblika raka pri moških.
Rak mod (testisov) spada med redke oblike raka, a je to na žalost najbolj pogosta oblika raka med mlajšimi moškimi, starimi od 20 do 40 let!
_

Morda se teh 700 žrtev ob številki dva milijona prebivalcev ne sliši veliko, a če ob tem spomnimo na dejstvo, da je letos do 10. novembra zaradi korone (in pridruženih bolezni) umrlo MANJ kot 600 ljudi … ugotovimo, da november ni rezerviran zgolj za hudomušne oblike brkov in tekmovanja v košatosti bradatih umetnin – november oz. Movember je čas za ozaveščanje o resničnih težavah sodobnih moških.

… sploh v letu 2020, ko bo število na novo odkritih rakavih obolenj zaradi ukrepov ob epidemiji korone manjše za 30–50% (glede na lansko leto), ob tem pa je pričakovati večje število samomorov ravno zaradi gospodarske in finančne krize, ki bo (in/ali je že) prizadela številne posameznike.

_

Dragi Moški, vzemite zdravje v svoje roke!
Pozabimo na stereotipe o mačizmu, ki nimajo nikakršne veze z realnostjo, pozabimo na sram in nelagodje ter se pogovorimo o težavah, ki nas (morda) težijo, in pozabimo za trenutek na vse druge – vsaj v novembru storimo nekaj zase in se (tudi iz zdravstvenega vidika) posvetimo svojim jajčkom, svoji prostati in svojemu duševnemu zdravju!

Če te zanima kaj o raku prostate, raku na modih (testisih) in/ali čutiš psihično stisko, si lahko nekaj malega prebereš na spodnjih povezavah, kjer so objavljeni tudi kontakti za vse tiste, ki morda potrebujete pomoč.

Jajca v roke, prst v rit in malo dušo razbremenit!
Love yall xoxo

RAK PROSTATE
RAK MOD (TESTISOV)
SAMOMOR

Pa še link na nekaj fajnega (za moške)