D.I.L.F.

#migimigi

Postal sem ambasador … ZDRAVE PREHRANE! Ha, ha in he-he in huhuhu, kajne? Velikokrat objavljam fotografije krofov, tortic in ostalih pregreh, ki ne spadajo ravno v kategorijo “zdravo”, zato se marsikdo zakrohota, ko mu povem, da sodelujem v Migimigi projektu in da sem si za mentorja izbral ravno Janija, ki je zadolžen za ozaveščanje o zdravi prehrani.

Ha! Ni vse krof, kar se sveti? Tako nekako …
Hotel sem povedati, da ne glede na “sladkarije”, ki jih objavljam na tem ali onem omrežju, še vedno v veliki večini jem(o) zdravo. Imam pač to srečo, da si lahko privoščim sveže sestavine, od katerih je velik del pridelan na kmetijah mojih sorodnikov in prijateljev. Ne kupujem lokalno, kupujem pa od preverjenih dobaviteljev.
Obožujem namreč domače sadje in zelenjavo, težko pa se odrečem tudi kakšnemu “domačemu” zrezku … in, ja – tudi krof je boljši domač!

S krofom, piškotkom, bonbonom ali čem drugim ni nič narobe – dokler gre le za občasno pregreho, ki se izgubi v morju zdravih sestavin, s katerimi nahranimo svoje telo.
Problem je v tem, da se včasih ne znamo ustaviti!

Nikoli nisem bil debel in nikoli nisem imel težav z … NIKOLI ne reci nikoli! Rezultati slabe prehrane se ne pokažejo čez noč. To pa še ne pomeni, da posledic ni. Nepravilno prehranjevanje lahko vodi v mnoga obolenja.
Hrana je (lahko) kot droga!
Raziskave so pokazale, da hitra prehrana deluje na podoben način kot droge. Vodi v odvisnost od sladkorja in nekaterih drugih sestavin. Bla, bla, bla … razturam teorijo, zato sem se samozavestno podal na reševanje testa o zdravi prehrani.

Moj rezultat? 3 pravilni odgovori … od 10 zastavljenih vprašanj! WHAT?! Kaj se je zgodilo?! Nisem hodil na faks, ampak to je negativna ocena!

Moje znanje o zdravi prehrani je neverjetno slabo.
Sem velik gurman, prebral sem nešteto kuharskih knjig in pregledal stotine ur kuharskih oddaj, zato sem mislil, da razturam. Očitno je res čas, da obnovim in nadgradim svoje znanje!

Na spletni strani Migimigi sem našel 7 načel zdrave prehrane, s pomočjo katerih sem precej izboljšal svoj rezultat na testu. Pssst, nikomur ne povejte, da sem ga opravljal kar  trikrat.

Odločil sem se, da bom bolj dosledno upošteval vseh sedem in tako storil nekaj zase in za svojo družino.

  1. Polnovredna hrana nasiti dušo in telo
  2. Zelenjava ni bav bav
  3. Poznaš makrohranila?
  4. Uživaj hrano v ritmu letnega časa
  5. Prisegaj na zdrave maščobe
  6. Ko si žejen, je že prepozno
  7. Gre tudi tebi sladko v slast?

Za prvega si vedel, drugega si ignoriral, tretji … hm? Četrti je (baje) jasen vsem, peti ne vključuje pohanja v olju, na šestega vedno pozabimo, sedmega pa najbrž poznaš, a …

Z Janijem se velikokrat “hecava” glede najinih trebuščkov, ki so posledica čokolad in čokoladic in čokoladnih … Ko sem izvedel, da je ravno on ambasador zdrave prehrane, sem ga malce podražil, on pa mi je vrnil milo za drago – postavil mi je izziv: v enem tednu naj bi skuhal vsaj tri zdrave obroke.

Kako mi je šlo? Vsega ti pa res ne morem razkriti naenkrat! Jutri pokukaj na moj Instagram, kjer bom objavil vse tri fotografije najbolj zdravih jedi, kar sem jih kdaj skuhal!

P.S.
Se mi boš pridružil/-a pri kuhanju zdravih obrokov?