M.I.L.F.

#krokodilčki

Teme, ki se dotikajo dobrobiti otroka, so vedno precej pereče. Debate o dojenju, uvajanju goste hrane, zbijanju telesne temperature, spalnih navadah, primernih oblačilih in obutvi itn. se ponavadi kar razplamtijo. Vsak(a) ima svoje mnenje o določeni temi, težave pa nastopijo, če tudi strokovnjaki s tega področja niso enotni.

Ker Julija svojih prvih korakov samostojno še ne dela, se pa že konkretno postavlja na noge in hodi z oporo, je bil pri naši hiši počasi čas za nakup prve obutve. Tudi temperature so se malo že spustile in otrok ne more biti več samo v nogavicah.

Kolikor vem, je za otrokov razvoj najbolje, da hodi bos, ker se tako ob stiku podplata z različnimi podlagami stimulirajo živčni končiči, kar omogoča pravilen razvoj vezi in mišic. Zdrava pamet mi zato veleva, da mora biti tudi obutev taka, da se čimbolj približa bosonogi hoji. A v vrtcu so nam priporočili copatke s trdim opetnikom in poudarjenim stranskim lokom, zato nisem bila več povsem prepričana, kaj naj kupim.

Vrgla sem se v raziskovanje. Julijina fizioterapevtka (obiskuje jo zato, ker je hipotona) je absolutno priporočila mehko obutev, dejala je, da se noga tako najbolje razvija in se na ta način izognemo tudi določenim težavam v odrasli dobi. Enako menijo tudi strokovnjakinje iz Pedosane. Stara šola torej še vedno priporoča trdo obutev, a novejše raziskave govorijo v prid bosonogi hoji.

Če ima otrok zaenkrat zdravo nogico, je ne zvrača navznoter ali navzven ter ima lepo oblikovan stranski lok, torej razlogov za nakup trde obutve ni, saj ta nogo utesnjuje v nekako bolj prisilni drži. Tako lahko pride do vnetij in kronična vnetja prinašajo deformacijo stopal. Paziti pa je treba tudi na pravo velikost, saj otroku noga zelo hitro raste (do končanega prvega leta otrokove starosti nogice dosežejo kar 70 % svoje dolžine ob rojstvu, končna dolžina stopala pa naj bi se oblikovala pri 12. ali 13. letu) in ogromno staršev z namenom denarnega prihranka raje kupi preveliko obutev, kar pa za razvoj nogice seveda ni dobro.

Nisem se mogla odločiti, kakšne copatke naj v poplavi različnih ponudnikov izberem za Julijo. S pomočjo vas bralk, ki ste mi v veliki večini priporočile copatke Snugi, sem jih naročila tudi sama in sem z njimi zelo zadovoljna. Copatki so mehki in zračni, v njih se noga Juliji popolnoma nič ne poti, saj so narejeni iz naravnih materialov. Ker pri korakanju še ni suverena, je super tudi to, da imajo nedrseč podplat. Notranja obloga je mehka in ker imajo ob straneh elastiko, so enostavni za obuvanje in ne padajo z noge. Kmalu si jih bo lahko nadela kar sama (pobožne želje J). Na voljo pa je tudi ogromno srčkanih modelov in sem se res težko odločila. Ker smo trenutno v fazi obsesije s krokodili (sploh ne sprašujte), smo seveda izbrali aligatorčke.

Pri izbiri copat ste mi bile v res veliko pomoč, zato vas prosim še za nasvete glede jesenske/zimske zunanje obutve.
Kakšne čevlje ste kupile za svoje nadobudneže? Mehke? Gležnjarje? So lahki, nepremočljivi?

Ne vem, kam naj pogledam. Vsi nasveti dobrodošli.

_
Objava je nastala v sodelovanju s Snugiji.