D.I.L.F.

INFLUENCERJI

“Vesoljc! Zdravnica! Fuzbaler! Tovaršica! Policaj! Znanstvenica! Princeska! Precednik! …”

Če si v devetdesetih random pamža vprašal, kaj bi rad postal, ko bo veliki, si verjetno dobil enega od zgornjih odgovorov. Na kakih tisoč komadov se je našel pametnjakovič, ki se je javil za ginekologa, vsi ostali odgovori pa so bili precej podobni zgoraj napisanim primerom.

To s(m)o bili otroci rojeni med 1984 in 19xx – del Generacije Y, ki so jo kasneje (neupravičeno) priključili med Milenijce. Bili s(m)o generacija otrok, ki naj bi spremenila svet na boljše. Obetal se je razcvet, ki sta ga prinašala razvoj in vsakodnevna porast tehnologije. Svet se je spreminjal in nekaj je bilo potrebno ukreniti. Naši starši so se znašli pred pomembno nalogo: vzgojiti so morali otroke, ki se bodo znali spopadati z izzivi sodobnega življenja.

Poznali so obe plati zgodbe: življenje v Jugoslaviji in lajf po osamosvojitvi. Vzgojeni so bili s trdo roko, razkošja niso poznali. Najbrž so ravno zato stremeli k manj strogi vzgoji, kot so je bili deležni sami in želeli svojim otrokom zagotoviti vse, kar s(m)o si želeli. Veliko pozornosti so namenjali poznavanju in spoštovanju avtoritete in bontona. V večini so se držali neuradnega mota Generacije Y: “Najprej šola, potem vse ostalo!”.
Svet je bil lep in je obetal …

Generacije so se zamenjale. Nekje med letom 1991 in letom 2018 smo popolnoma izgubili kompas!
Današnja mularija ima le en cilj: vsi bi bili radi fejmiči.

Včasih smo sanjali o tem, da bi bili kot Michael Jordan ali katera izmed Spajsik, zato ne bi bilo nič čudnega, če bi večina mularije danes želela postati kot Ronaldo ali Beyoncé. Vsak ima nekje v sebi skrite najbolj nerealne želje in fantazije.
Situacija pa je povsem drugačna: mi smo bili neumni in se nismo zavedali, koliko truda je potrebnega, da postaneš eden izmed najboljših športnikov ali ena izmed najboljših pevk na svetu, današnji mulčki pa niso neumni – jasno jim je, da Ronaldo trenira po xy ur na dan in da Beyoncé gaga ježa na turnejah po celem svetu …

Mladi ne želijo biti več najboljši košarkaši in nogometaši, pevke in plesalke, želijo zgolj postati slavni.

Slava = keš = sreča = xxx = everything

V dobi interneta obstaja 1001 način, da nekdo postane fejmič. Nekateri snemajo neumnosti, drugi pišejo neumnosti, tretji … Vsak se na svoj način trudi, da bi postal slaven.

Nekateri se zgolj posnamejo, ko vlečejo tiča in v le nekaj urah po tem, ko video “nepojasnjeno” pristane na internetu, postanejo milijonarji …

TO je tisto, kar je najbolj fuck*d up! Mladina NE izbira sredstev – za slavo so pripravljeni storiti VSE!

Mladim manjka dober zgled! Slavni bi morali izkoristiti svojo moč in vplivati na generacije, ki prihajajo. Potrebujemo influencerje!

_

influence
the capacity to have an effect on the character, development, or behaviour of someone or something, or the effect itself.

Zaradi nekakšnega čudnega in precej žalostnega razvoja dogodkov je prišlo do tega, da ima beseda influencer totalno negativen prizvok.

Ob besedi influencer nihče ne pomisli na pozitivna sporočila, ki jih v slovensko govoreči del medmrežja spuščajo mnogi znani in manj znani influencerji. Ob besedi influencer nihče ne pomisli na Mamice, ki skozi svoje zapise pomagajo marsikateri mamici v stiski. Ob besedi influencer nihče ne pomisli na 1001 zapis, video in/ali dejanje, ki so polepšali dan, mesec in morda celo leto kateremu od sledilcev tistih, ki influencajo.

NE!
Ob besedi influencer vsi pomislimo na vse tiste, ki nam gredo na k*rac, a jih še vedno spremljamo, da imamo material za opravljanje.

Ob besedi influencer vsi na glas razlagamo, kako na izi tem prodanim dušam priteka denar in jih pozivamo, da se lotijo pravega dela.

Ob besedi influencer se vsi zapičimo v šampon za goste lase, ki ga je nedavno prodajal gospod XYZ in v kremo za povečanje oprsja, ki jo reklamira gospa ABC. Sploh ne pomislimo na vse dobrote, ki sta jih napisala in posnela lately, ker nam naša nevoščljivost pač vleče fokus na tisti dve reklami, s katerima bosta mladenič in mladenka morda pokrila stroške domene za drugo polletje leta 2018.

Ob besedi influencer … vsi pomislimo na napol nage bejbe in najlepše počesane tipčke, ki na tem ali onem omrežju prepričujejo folk v nakup tega in onega izdelka.

Zakaj je tako? Zakaj smo dopustili, da so slovenski vplivneži postali žrtve majhne skupine prodajalcev megle in “blogerk”, ki to niso?

Mi, ki ustvarjamo vsebine in Vi, ki jih klikate, smo to dopustili. Mi in Vi smo krivi, da na tako majhnem ozemlju, kot je Slovenija, obstaja milijardo kvazi influencerjev, ki so tiste prave vplivneže pripeljali do točke, ko se na vse načine branijo oznake “influencer”.
Vsak dan se trudijo na svoj način vplivati na mlade ter malo manj mlade, a njihov trud ostaja v senci tistih, ki so (nehote?) poskrbeli za črno piko na oznaki influencer.

Vsak influencer bi se moral zavedati svoje vloge in vpliva, ki ga ima na svoje občinstvo. Če imaš moč vplivati na nekoga, bi se moral zavedati odgovornosti, ki jo ta moč prinaša.
Influencerji, kje ste?!

Evo nas!
Ja, tudi jaz pašem vmes. Imam publiko, ki šteje nekaj tisoč bralcev in bralk in čutim, da lahko prek svojih zapisov poskusim na najboljši način vplivati na vse tiste, ki ste mi nekoč pritisnili like in/ali follow, zato na vsake toliko časa napišem kakšno jamranje čez idiotizme na cestah in podobne stvari.

Trudim se biti vir pozitive in zavračam nepotrebno širjenje negativizma. Če se le da, se izogibam “trending” temam in se z veseljem lotevam tematik, ki na žalost ostajajo spregledane …

Lately se držim slavnega mota, ki ga je v svet lansiral nek pleško: “Be the change you want to see in the world!”.

REPOSTSUNDAY