PARTY MIX

HoneyMoon 2.2A

Day 13: Boca, Boca, BOCA

Prvi večer sva spoznala Ulo in Julio, ki sta naju razbili v biljardu in nama povedali par uporabnih stvari o Buenos Airesu: “You must visit Boca. MUST!” je bil eden od “nasvetov” in ker še nisva imela nobenih načrtov za prvo jutro v Argentini, sva se “navsezgodaj” odpravila v najnevarnejši del glavnega mesta.

Boca

Boca – turistični del – je čudovita. Pisane stavbe, majhni lokalčki in nešteto stojnic z drobnarijami. Nakupovanje odpustkov se je prelevilo v iskanje najcenejših magnetkov v celi soseski. Barantanje s prodajalci in občudovanje uličnih plesalcev tanga – popoln začetek dneva.

Ogledala sva si še “čokoladni” stadion (La Bombonera) nogometnega kluba Boca Juniors v malo bolj “shady” delu te mestne četrti, nato pa se vrnila v center na Free Walking Tour.

Monopoly money

Argentina ni najbolj poceni država. To sva ugotovila že sama. Zakaj, pa nam/a je razložil vodič Martin: letna inflacija (40 % v letu 2014) je precej višja od umetnega dvigovanja plač, s katerim (trenutno še) preprečujejo večje proteste.

Policisti na vsakem vogalu, barikade na glavnem trgu in manjše skupinice protestnikov s protivladnimi napisi: prizori, ki pričajo o nezadovoljstvu prebivalcev tri milijonskega mesta.

Morda bi sam spregledal ducate policajev, ki nas obkrožajo – ali pa bi si vsaj drugače razlagal njihovo prisotnost (še vedno je prepovedano zbiranje v večjih skupinah), če nam vodič ne bi razlagal o dogodkih iz leta 2001, ko je policija med protesti ubila 5 protestnikov. Barikade in visoke kovinske ograje okoli državnih institucij stojijo že skoraj 15 let in nič ne kaže na boljše čase. Malce depresiven del toura smo popestrili z obiskom kavarne, kjer smo se okrepčali s sladoledom in “turistično” pozabili na težave Argentincev.

IMPORTANT info

V Buenos Airesu obstaja ogrooomen črni trg za preprodajo dolarjev. Uradni tečaj dolar 1:8,6 peso (februar 2015) se zdi kot neslana šala, ko izveš, da bi na Blue market-u lahko za 1 dolar dobil tudi do 14 ali celo 15 pesov.

Sprehodili smo se mimo množice bolj ali manj prestrašenih turistov, ki jih bolj ali manj “nadlegujejo” domačini z znanimi klici “Cambio, cambio … !” (Menjava, menjava op.p.). Poleg navodil za trejdanje denarja nam je Martin zaupal še lokacijo najboljše steak restavracije (najbolj pomembna info zame) in najboljšega tango showa v mestu (najbolj pomembna info za M) in oboje sva dodala na To-do list.

Odličen tour (cca. 3 ure) (več informacij tu), ki ga priporočava vsem obiskovalcem Buenos Airesa, se je zaključil pozno popoldne.

Jutri se udeleživa še dopoldanske verzije po severnem delu mesta.

Jamrač

Opečen vrat (nisem poslušal žene) + poln trebušček makaronov s tuno (sem že povedal, da je vse dragooo?) = ZZZ v zgodnjih večernih urah.
Aja, btw – VROČE je za pop*zdit!

_____

P.S.

A že lajkaš mojo FB stran? Kaj pa Instagram?

_____

HoneyMoon Argentina