M.I.L.F.

#gremonamorje

Ideja za izlet? Morjeee!
Prejšnji teden smo imeli v Ljubljani bolj hladno in kislo vreme, zato smo se za soncem odpravili na jug, proti morju. Najprej smo v sredo obiskali Portorož, dan za tem pa smo se odpravili v Trst. Ker ste nam precej pomagali z idejami glede izleta v Trst, obenem pa smo v inbox prejeli veliko vprašanj glede obeh izletov, z vami delimo nekaj idej in primerjavo obeh destinacij (tudi s finančnega vidika).
Vožnja iz Ljubljane do Portoroža ni nikakršna skrivnost, saj je sleherni Slovenec vsaj enkrat v življenju že okusil čare naše skromne obale. Vožnja v smeri Ljubljana-Portorož traja približno enako kot pot do Trsta. Na meji z Italijo ni nobenih kontrol, se pa v Italiji plača tudi cestnina (časovnica velja ob predpostavki, da vaš avto krasi slovenska vinjeta). V Portorožu smo parkirali na klancu med hoteli za 1,5 € na uro (eno redkih “frej” parkirišč na slovenski obali), v Trstu pa smo parkirali čisto ob vodi, par 100 m od vhoda v slovito trgovino Mirella (korona je precej okrnila italijanski turizem), cena parkinga je primerljiva portoroškemu.
V Portorožu smo si najprej privoščili kavico v znamenitem lokalu Cacao tik ob plaži. Zleknili smo se v senco na njihove udobne naslanjače in počakali, da je najhujša pripeka minila (ob zenitu nihče, tudi naš rdečelasec namazan s Cvetko, ni varen pred nevarnimi sončnimi žarki). Nato smo se odpravili proti morju. Z Julijo sva namakali nožice, fanta pa sta se kot dva otroka podala na vodna igrala. Voda je bila topla, a umazana – povsod je bilo polno trave in celo nekaj morskih klobukov. Presenetila nas je sicer precejšnja gneča, sredi delovnega tedna in ob začetku šole si res nisem predstavljala, da bodo na plaži ljudje ležali praktično eden po drugem. Tudi promet je bil gost, parkirišča in lokali pa so bili kar polni.
V Trstu smo se sprehodili do trga in kanala, pojedli pravi italijanski sladoled in se po obilnem kosilu odpravili do gradu Miramar. Čudovit grajski vrt se je kopal v soncu, gneče ni bilo (na posestvu smo bili praktično sami), parkirali smo za 2 €/uro skoraj ob vhodu. Lepota zgradbe, vrta in razgledov pa nas je popolnoma prevzela. (Dva slepa potnika smo za tem odložili na letališču v Trstu, kjer je pri vhodu v terminal parkiranje za 10 minut, ravno toliko, da se človek razpakira, brezplačno.)
V Portorožu smo si zaželeli morske hrane, zato smo se odpravili v ribjo kantino Fritolin ob avtobusni postaji. Lokal je bil precej poln, a smo vseeno dobili prosto mizo v senci stare oljke. Jedli smo ploščo s friganimi morskimi dobrotami, brancina ter lignje na žaru (vsak od nas pa je naročil in posebej plačal tudi prilogo). Ribe in morski plodovi so bili okusno pripravljeni, kar pa žal ne moremo trditi tudi za ostalo (npr. za blitvo s krompirjem, t.j. za skledo soparjene blitve z dejansko enim samim krompirjem!). Tudi postrežba je bila, kot je to tradicionalno na slovenski obali, podpovprečna.
V Trstu smo na predlog naših sledilcev zavili v japonsko restavracijo Sakura in ni nam bilo žal. Za 12 € na osebo (otroci do 3 leta ne plačajo) smo se najedli sušija in dobrot japonske kuhinje za praktično eno leto vnaprej. Hrana je bila nadvse okusna, sistem naročanja pa je tak, da z menija lahko omizje naroči kar koli, naročilo pa lahko tekom obiska še enkrat ponovite. Če vam na koncu na mizi kaj ostane, vam to računajo po ceniku, zato da hrana ne ostaja. Tak način poslovanja podpiramo! Doplačati smo morali še pijačo in po 2 € na osebo za pogrinjek. Dejansko smo sredi Trsta okusili pravi pravcati kulinarični presežek. Italijanska natakarica seveda ni govorila niti besedice angleško, a je s svojo prijaznostjo in nekaj humornimi vložki precej pripomogla, da smo premagali jezikovno bariero. Priporočamo!
Če bi morala od obeh destinacij izbrati samo eno, bi se težko odločila. Andraž bi verjetno izbral suši in Trst, Julija najboljši sladoled v Portorožu, jaz pa … Obe mesti imata poseben čar, še posebej, kadar se kopata v soncu. Vedno pa velja, da je izlet točno tak, kakršna je družba, ki jo človek vzame s seboj, in mi smo v obeh primerih imeli čudovito! Če pa vas gneča izredno moti, se slovenski obali (zaenkrat še) izogibajte.
PS
Kje na slovenski obali lahko dobro ješ – sprašujem za naslednjič?
(fotke so malo nametane, video najdete na Instagramu)