D.I.L.F.

#gotmilk

Dojenje je zakon! Dojenje je dbest! Dojenje je … Kopica raziskav kaže, da je dojenje super-oh-dbest-wow.
S tem se seveda strinjam in tudi sam podpiram dojenje ter doječe mamice … ampak …
… (skoraj) nobena raziskava ne omenja druge plati dojenja.
Tiste temne plati, ki ni prisotna pri vseh mamicah. Veliko mamic (več, kot jih to upa priznati) se zdrzne že samo ob misli na dojenje.
Neprespane noči, bolečina v bradavičkah, mastitis, stres/jeza/žalost v trenutkih, ko otrok zavrača dojko in/ali pa le-ta ne proizvaja dovolj mleka …

“Premalo pristavljaš.”
“Večkrat poskusita.
“Saj bo šlo, če se potrudiš …”
Nekateri pametujejo, drugi bi radi le pomagali … oboji pa samo slabšajo stisko tistih mamic, ki jim dojenje dela (pre)velike težave.

Včasih dojenje pač NI rešitev.
Poskusiš, poskušaš še malo, jokaš, poskušaš še malo, jokaš … se prepiraš s partnerjem, jokaš, poskušaš še malo … Ne gre?
Odnehaj! VČASIH DOJENJE PAČ NE STEČE!

NI vredno, da si čustvena razvalina! Ni vredno, ker se to kaže tudi v vaših medsebojnih odnosih (ti-dojenček, ti-partner …) in zadevo samo poslabšuje do točke, ko nekatere mame zapadejo v depresijo. Poporodna depresija ni mit. Poporodna depresija NI HEC!

Nedavno sem prebral članek, ki govori ravno o tej temi – o tem, da dojenje ni vse.
… nekaj minut kasneje pa sem med prebiranjem komentarjev na članek le zgroženo buljil v ekran.
A res!? ŠE VEDNO SMO TAKO OMEJENI?!!

Koliko obsojanja, zlorabljanja dejstev in skrivanja za “odkritostjo”?!
Komentarji nekaterih so šli čez vse meje dobrega okusa. Najbolj žalostno pa je dejstvo, da take stvari pišejo ženske! MAMICE!

Vsi MI, ki nimamo težav z dojenjem, si pred pisanjem bolj/manj idiotskih komentarjev vzemimo nekaj časa zase, dobro razmislimo in … ugasnimo računalnik!

Vse ve – mamice, ki berete tole in (morda) razmišljate o tem, kako slabe mamice ste, ker ne (z)morete dojiti, pa pozabite na vse negativne opazke, “dobronamerne nasvete” in vse ostalo, kar vam vzbuja negativne občutke! Pomislite na svoj mali zakladek, ki od vas primarno želi le ljubezni in bližine … in bo več kot zadovoljen tudi z adaptiranim mlekom!

Mamice ste zakon – tiste z velikimi, malimi, delujočimi, delno-delujočimi in tudi tiste, ki jih imate samo za okras.
Tvoja dojka ne govori zgodbe o tem, kakšna mama si! Tudi očki ne dojijo – pa zato niso nič slabši starši!

XOXOXO