PARTY MIX

FAKE REAL AND REAL FAKE

Že vsaj 10x sem se spravil k pisanju tegale prispevka, pa me vedno mine, še preden zapišem prve besede …
Zakaj? Ne vem … ker se mogoče tudi sam počutim delno odgovornega za sranje, ki se pač dogaja: Instagram, Facebook, TikTok … VSE JE FAKE!

VSE JE FAKE! Gledate, gledamo in gledajo inscenirane, zrežirane, ponavljane in zeditirane fotke, videe in prispevke. Vsak dan in dan za dnem – jovo na novo … FAKE!

NE, “ResničnaMami” in “NotFakeGizelca” NISTA nič drugačni od ostale milijarde ustvarjalcev vsebin in influencerjev, ki jih vsak dan obožujemo in hejtamo na družbenih omrežjih.

VSI (uspešni) INFLUENCERJI SO FAKE!
… vsi tisti, ki (še) niso pa pač še niso dobili prave priložnosti za fejkanje!

Filtri in fotošop. FAKE!
Dobro stažirane fotke in premišljeno zastavljeni kadri. FAKE!
Silikon, botoks in (morda najbolj grozna stvar vseh časov) baby botoks. FAKE!
Umetni nohti in (pre)dolge trepke. FAKE!
Zlagana prijateljstva s teganjem. FAKE!
Prikrito oglaševanje. FAKE!
Kvazi medsebojna podpora za nabiranje lajkov. FAKE!
Resharing in podobni vlakci za nabiranje followerjev. FAKE!
KUPLJENI followerji/lajki aka status. FAKE!
“Nepričakovana sodelovanja” in “NE”sponzorirane objave (ki to niso). FAKE!
Priporočila … 10132794234 izdelkov, ki so “res super”. FAKE!

… VSE je fake. VSE, kar vidiš, JE FAKE!
Reklama na TV je sfejkana. Reklama na IG je sfejkana. Reklama na FB je sfejkana. Reklama na RADIU je sfejkana. Reklama na PLAKATU je sfejkana. VSE JE FAKE in VSE je zgolj in samo platforma za reklamo … slej ko prej!

Seveda je na družabnih omrežjih tudi na tisoče profilov, ki NISO bili ustvarjeni z namenom služenja denarja … a se sleherna zgodba takih profilov “konča” enako: ustvarjanje bolj ali manj kvalitetnih vsebin vzame ogromno časa (in znanja), zato je nerealno in neumno pričakovati, da bo kdo želel IN imel čas to početi brezplačno – in tako tak profil preprosto propade zaradi pomanjkanja časa ALI pa (99 % primerov) se oseba za profilom odloči, da bo za svoj čas in talent začela zaračunavati.

Na Instagramu (za tistega enega ali dva, ki kontrirata večini, bom tukaj vstavil besedo “SKORAJ”) NI profila z 10.000 sledilci, ki ni serviral še nobene fejk objave! Instagram je pač FEJK. Objavlja se fejk, lajka se fejk – tako pač je – na tak ali drugačen način je skorajda vsaka objava malo fejk.

Na družabnih omrežjih si pač lahko uspešen in slaven le, če ljudem pokažeš tisto, kar želijo videti. In folk rad gleda fejk stvari!

Nekateri radi gledajo zares sfejkane profile in objave, kjer je vsem jasno, da avtor/ica uporablja 9382 filtrov in si fotošopira fotke. Gledaš čudovito in skorajda filmsko življenje nadrealno čudovite poslovne ženske ter sanjariš o tem, kako bi bilo, če doma ne bi imela razčefukane hiše, zavaljenega desca in 4 pamžov, ki skačejo po tvojem ogromnem bauhu … in klikaš lajk, sodeluješ v nagradnih igrah za pajkice in športne programe, ki jih nikoli ne boš uporabila …

Nekateri pa radi gledajo sfejkano resne profile in objave, kjer je vsem jasno, da avtor/ica jamra še malo bolj, kot je potrebno in prikazuje absolutne presežke v neurejenosti doma/telesa/lajfa. Gledaš “estradnico”, ki “brez dlake na jeziku” prizna, da jima s tipom ful škripa, ker on rad pije s frendi, povrh vsega pa ji gredo “iskreno” na ku*ac še froci, ki so zadnje čase nemogoči … ter sanjariš o tem, da morda tudi tebi in tvojemu alkoholno navdahnjenemu tipu, dosadnim frocom in zoprni tašči uspe veliki met in nekako postanete slavni, ker why not – če je pa njim ratalo?! … in klikaš lajk, sodeluješ v nagradnih igrah za 1001 sranje, ki ga ne potrebuješ …
Eno ali drugo – oboje je fejk. Eno je REAL FAKE, drugo je FAKE REAL in oboje JE FEJK!

Če bi hotel dobiti legit vpogled v življenje influencerjev, bi pač moral nastaviti skrite kamere. Tako pač je – tudi ti vse pospraviš in fejkaš nasmešek, ko pride tašča kritizirat vaše gospodinjstvo IN/ali kadar pred kom drugim razlagaš o vaši družinski idili … blablabla.

We all know it’s fake – ker vsi delamo isto. Valda tudi jaz objavim samo lepe stvari o naši familiji in naših potovanjih in naših izkušnjah in naših nakupih in naših pošenkanih stvareh in naših … Zakaj bi pred širno Slovenijo jamral o težavah, ki jih imava z ženo? No, razen, če ciljam na vse tiste, ki iščete vsebine, v katerih se najdete in jih vzamete za svoje? Huh, … mogoče pa …


Ofkors obstaja tudi nebroj profilov, ki se predstavljajo kot “drugačni” in “odkriti” in “iskreni ter brez dlake na jeziku” in podobne bedarije, a vam lahko iz prve roke povem, da so tudi ti že marsikaj objavili (ali pa še bodo) zgolj in samo zaradi € ali kompenzacije. S tem, da za svoje delo prejmejo plačilo v takšni ali drugačni obliki seveda ni nič narobe, zmoti le sprenevedanje in v nekaterih primerih celo zaničevanje tistih, ki jih ni sram priznati, da so za svoje objave (občasno) tudi nagrajeni … a bomo o teh in onih morda debatirali kdaj drugič.

Manjka nek zaključek, a se mi zdi, da ga nimam. Pač sprejmite, da živimo v fejk svetu in … začnite sami (kritično) filtrirati vsebine ter informacije, ki se vam prikazujejo.


PS(T),
morda razmislite še o tem, kako gredo nagradne igre, popusti in sponzorirane objave vsem grozno na ku?ac … a so ravno te objave in taki profili tisti, ki dobivajo največ lajkov, šerov in komentarjev IN so posledično tudi najbolj uspešni … Čudno, kajne?