D.I.L.F.

Dijamant-Sonček?

Vprašanje, ki je nekaj več kot 20 let nazaj burilo domišljijo mamici avtorja tega članka = vprašanje, s katerim se sreča vsak (bodoči) starš:
“Kako naj mu bo pa ime?”

Nekateri že od nekdaj vedo, kako bodo poimenovali svoje otroke – po kakšnem TV zvezdniku, kjut sošolcu, simpatiji iz vrtca … Morda po dedku, ki ga pogrešaš?

Veliko bodočih mamic in očkov pa se še zadnjo minuto ne more odločiti o zadevi, ki je bolj ali manj večna. Ni ravno praksa, da bi naknadno spreminjal ime svojemu otroku … A vseeno pride tudi do takih primerov.
Soseda pozna sosedo, ki je otroku pol leta po rojstvu spremenila ime. Kdo ve zakaj – morda je pa ugotovila, da se ne odziva na ime, ki mu ga je namenila v porodnišnici?

Zaenkrat še nimam otrok, sva se pa že večkrat pogovarjala o izbiri imen za najine morebitne potomce. Zadnji pogovor je potekal nekako takole:
A: “Kako bo ime najinim otrokom?” 
B: “Nejc? Jernej?”
A: “Potem ga bojo pa vsi klical Jerry …”
B: “Kaj pa Aljaž?”
A: “Ne, no – a poznaš sploh kšnga normalnga Aljaža???”
B: “Men je pa Miha neumn! K sm mela enga sošolca, k je bil Miha … Ta je bil pa res … Kdo je pa sploh reku, da bo fantk?”
A: “Jerneja? Neja? Mihaela?”
B:

Vsak, ki je o tej zadevi že kdaj razmišljal, ima svoje favorite. Še več pa je ponavadi tistih imen, ki spadajo na seznam “Ni šanse, da bo mojemu otroku tako ime!”.
Problem izbiranja imen je namreč v tem, da imamo na večino imen neko asociacijo. Lahko gre za pozitivno ali pa za negativno.
Meni je všeč ime XY, ki pa je totalno NEvšečno moji ženi, ker je pač XY njen bivši sošolec, ki ji je, citiram: “Najedal vsako je*eno uro!”

Dobro je, da postavita neka pravila. Nočeta namreč, da bi izbrala ime (ponavadi ima ženska glavno besedo), ki partnerju ne bo všeč. Morda ga bo sčasoma vzljubil, morda pa bo ravno on tisti očka, ki svojega otroka pokliče tako, kot prababica, ki se ne more spomniti, kako je ime vsem 242 pravnukom: “Pst, ti … Ej, ti … Ej, TI … Pridi sem.”

Pobrskal sem po internetu in našel nekaj nasvetov, ki vama lahko pomagajo pri izbiri imena za vajin zakladek

 1. Vprašaj za mnenje prijatelje, sorodnike, poštarja, prodajalko v Lidlu. Velika verjetnost je, da ti bo najbolj všeč ravno ime, ki si ga je izbrala tvoja sestra. V tem primeru jo lepo prosiš, da ti ga odstopi in/ali pač zanosiš pred njo (ravno zato svojih že izbranih imen NE zaupaš nikomur).
 2. Izberi ime, ki ti nekaj pomeni – izogibaj se imen zvezdnic iz telenovel, ki so hip ta trenutek. Uganeš koliko Esmerald je v Sloveniji? Odgovor je: preveč!
  Kaj pa ime nekoga, ki si ga imela rada, a ga na žalost ni več med nami? Morda pa svojo hčerko poimenuješ po prijateljici iz prvega razreda, s katero sta se vedno zabavali?
 3. Vprašaj svoje otroke. Že imaš otroke? Vprašaj jih, kako bi oni poimenovali svojega bratca/sestrico.
  P.S.
  Mali-kreten-ki-mi-odžira-prostor-v-sobi-in-igrače ni primerno ime za otroka.
 4. Bodi ustvarjalna. Ti je ime Jaša, tvoj mož pa je Miha? Vajini hčerki je lahko ime HAŠA! No, ali pa, če smo malo manj ustvarjalni – MIJA.
 5. Pusti se presenetiti. Imaš rok že čez dva dni? Kako je ime neznancu, ki ti je ravnokar znosil fasngo v tretje nadstropje vašega bloka, ki nima dvigala? Morda je pa ravno TO ime tisto, kar iščeta.
 6. Sta že skorajda izbrala ime? Imata vsak svoje favorite? Jih je ogromno? Naredita seznam in določita pravila: vsak ima X število priložnosti, da uporabi VETO. Seznam bosta skrčila na le nekaj imen in izbira bo precej lažja.
 7. Sta že izbrala ime? Izgovori ga na glas. Večkrat. Predstavljaj si, da ravno skače po lužah, ti pa se dereš iz 11. nadstropja: “FITZPATRICK!!! FITZPATRICKKK!!! …”
  Ti je še všeč?
 8. Googlaj! Vpiši ime v Google in preveri “zgodovino” imena. Je prvih 20 zadetkov povezanih z morilcem, ki je razmesaril svojo mamico? Morda je čas, da razmislita o zamenjavi imena (brskanje po forumih lahko vodi v depresijo).
  Na internetu je polno strani, ki ponujajo razlago imen, njihov izvor … Lahko tudi preveriš seznam najbolj pogostih imen – da ne bo na tvoje klice vsakič odgovorilo 10 malčkov.
 9. Še vedno ne gre? Napiši nekaj imen na listke in žrebajta! Lahko pa uporabita tudi generator imen (na internetu jih je ogromno) ali pa ime poiščeta v naravi. Veliko je takih, ki imajo v potnih listih napisana imena dreves, rož …
  Samo ne povejta ji, da ji je ime Peteršiljka zato, ker pač nista imela idej.

Upam, da vama uspe najti popolno ime za vajinega dojenčka, tako kot je to uspelo moji mamici nekaj let nazaj.
Med pitjem kave (zdravje dojenčka na prvem mestu?) je skupaj s svojo sestro brskala po seznamu imen in se po tehtnem premisleku odločila za … Andraža.
Zanimivo, da se moje ime začne ravno na PRVO črko abecede. Jebiga – nihče ne mara mrzlega kofeta!
___

Po izvoru imen sem vprašal še nekaj prijateljev, ki pa imajo imena povečini podedovana po babicah in dedkih, ukradena od sosedov, pobrana iz telenovel in Slovenskih novic ali pa …

Ursula sm zato, ker je moj oči mislu na mojo prihodnost, v primeru če bom kdaj slavna – da bodo ljudje znal izgovort moje ime – ampak ker pač živim u selu me pa vsi kličejo Urša.

 

SeŁjak 4 life!