D.I.L.F.

#BDSM

Vsi smo že slišali za BDSM in verjetno nas je velika večina že prakticirala katero od oblik fetišev, ki spadajo pod najbolj znano kratico v svetu seksa. Vseeno pa tej razvpiti tematiki ne govorimo prav pogosto, ker še vedno velja za tabu.

BDSM je kratica za (ang.) Bondage (and dominance), Dominance (and submission), Sadism and Masochism* – v slovenščini: vezanje in dominanca, dominanca in podrejenost, sadizem in mazohizem.

Sliši se grozno, kajne? Ne skrbi, ni vse tako hudo, kot se sliši! V splošni rabi kratica označuje vse, kar je perverznega, “nenavadnega” oz. kinky. Šele fenomen v obliki knjižne uspešnice (in kasneje filma) 50 shades je nekako detabuiziral BDSM in vse fetiše, ki spadajo pod to kratico. Mislim, da je kratica v uporabi predvsem zato, ker se zgornje besede slišijo preveč ekstremno. BDSM ni (le) bičanje, lahko je nekaj najbolj intimnega, kar si/sta kdaj doživela. Pomembno je le, da sta oba naklonjena tovrstnim eksperimentom. Zaupanje in sproščenost ob partnerju sta pri BDSM-ju izredno pomembna. Ne pozabi, komunikacija je ključ do orgazmov!

Tudi sam nisem strokovnjak na področju BDSM fetišev, zato sem se obrnil na svoje sledilce. Med odgovori sem našel kar nekaj koristnih informacij in še več vprašanj na to temo, zato sem si vzel nekaj časa in malce bolj podrobno raziskal BDSM tematiko. Poleg blogov (pokukaj na Svet Užitka) in osebnih izkušenj, podanih s strani sledilk in sledilcev, sem prebral še nekaj malce bolj strokovnih člankov na to tematiko in potem vse skupaj nekako sprocesiral v tale kratek vodič po BDSM-ju.

KAJ torej je BDSM? Kaj je bondage, kaj je dominacija, kaj je sadizem in kaj za vraga je mazohizem?

Bondage (in dominacija) zajemata zelo širok spekter seksualnih praks, kjer sama penetracija (v veliki meri) sploh ni prioriteta. Vezanje z vrvjo, vezicami, lisicami in ostalimi pripomočki prinaša vzburjenje za oba partnerja. Občutek nemoči in na drugi strani občutek prevlade bosta v vajino seksualno življenje prinesla nove razsežnosti užitkov. Lahko ga prikleneš za posteljo ali pa ti zgolj zaveže roke in te …
Poskusita, morda vama bo všeč. Začnita s kakšno kravato, najlonkami ali lisicami z mehko obrobo in potem nadaljujta na vrvi, vezice … Pazita na odrgnine in uživajta!

Sadizem je spolna praksa, kjer gre za užitek ob prizadejanju bolečine. Se ti to sliši … neprimerno? Kaj pa če zadevo pojasniva na drug način? Od nežnega ščipanja in grizljanja bradavičk do sesanja ščegetavčka … Si ga že kdaj popraskala po hrbtu ali pa te je povlekel za lase? Tudi to je (v neki meri) sadizem. Imaš rad/a grob seks? Stisni ga za bradavičko, naj te našeška …
Mazohizem je nekakšen kontra fetiš sadizma. Če gre pri sadizmu za željo po prizadejanju bolečine drugim (npr. šeškanje ritke), gre pri mazohizmu za užitek pri prejemanju bolečine in občutku ponižanja (boleča ritka). Tudi mazohizem se skriva v najmanjših stvareh in ni nič groznega, če se oba strinjata s prakticiranjem takih fetišev. Morda ti reče, da si njegova mala prasi*ka ali pa ti ukaže, da moraš v službo brez gatk … On je najbrž malo sadističen, ti pa imaš rada mazohizem. Ne pozabi: naša razpoloženost niha. Tisto, kar jo/ga je rajcalo včeraj, bo danes morda naletelo na negativen odziv. KO-MU-NI-KA-CI-JA! Bolečina je lahko tudi seksi, a ne pozabita na varnostno besedo*!

Kaj pa dominanca (in podrejenost)? Ne, nisem pozabil na “najpomembnejši” fetiš: dominanca in podrejenost nekako zajemata vse zgoraj zajete fetiše, saj gre v veliki meri za užitke, ki nastanejo kot posledica dominance nad podrejenim. Morda ne gre za prizadejanje bolečine, kot pri sadizmu, ali prejemanje bolečine (mazohizem), lahko gre zgolj za psihično dominanco. Kaj to pomeni? To pomeni, da se podredi željam in ukazom drugega in mora storiti VSE, kar mu le-ta veli. Pri tem ne mislim na pomivanje posode (lahko pa tudi, če vaju to rajca), ampak na vse perverzne stvari, ki si jih tvoja domišljija lahko zamisli. Brez vprašanj in ugovorov – ti ukažeš, partner izvrši (ali obratno).
Ponavadi so pri seksu radi dominantni tisti, ki drugače v življenju ne preferirajo take vloge. Poznaš kakšno “tiho miško”, s katero vsi pometajo? Morda je prav ona tista, ki med rjuhami dominira svojega izbranca/ko.
Za podrejenost pa seveda velja ravno obratno.

V kratici BDSM se dejansko skriva teh šest besed, ki opisujejo spolne prakse, kjer je poudarek na prepletanju dominance in podrejenosti. Na kratko sem vse skupaj povzel zgoraj, za bolj podroben opis tematike pa klikni na “Kinky” zavihek na spletni strani Svet Užitka, kjer je zelo podrobno napisano vse, kar bi želel/a vedeti o tem.

_
Vidiš, da BDSM ni noben bav-bav? V kratico BDSM spada 1001 fetiš in še 1001 variacija teh fetišev. Ni “napačnih” želja in ni “prepovedanih” stvari, dokler sta oba ZA. Sprostita se in uživajta, kakor sama želita. Pri BDSM ni omejitev – lahko gre za čisto soft romantično varianto, kot smo je vajeni iz erotičnih romanov, lahko ponovita nekaj dogodivščin iz trilogije 50 shades ali pa se zadev lotita bolj na “hard” – vajini užitki so tako odvisni le od vajinih želja in hotenj (in zakladnice igračk, ki so vama na voljo).

OPOZORILO:
Vse spolne prakse in fetiši so sprejemljivi LE IN SAMO v primeru, da se vsi udeleženci strinjajo z uporabo le-teh. NO means NO (zato si izmislita neko bolj jasno varovalno besedo). Pri določenih fetiših lahko pride do manjših poškodb, zato bodita previdna.

NE POZABI:
Prakticiranje BDSM fetišev ne pomeni, da je nekaj narobe s tabo/vama. V spolnosti ni NAPAČNIH stvari, če sta soglasna pri uresničevanju vajinih fantazij. Tudi pri BDSM sta pomembna spoštovanje partnerja in njegovih želja.
Uživajta maksimalno!

____________________________________

V tem prispevku pišem o BDSM praksah za pare, ki tega še niso počeli. Nikjer ne piše, da je (samo) to BDSM. Razumem kompleksnost BDSM kulture, a v tem prispevku ni prostora (prispevek nima takega namena) o razglabljanju o začetkih, zgodovini, skupnosti …. BDSM.

____________________________________

*BDSM is interpreted as a combination of the abbreviations B/D (Bondage and Discipline), D/s (Dominance and submission), and S/M (Sadism and Masochism).