D.I.L.F.

InstaDramA

Na Instagramu (in TikToku) se odvija največja drama vseh časov! V slovenskem prostoru še ni bilo takega škandala: nekoč sanjski moški, danes pa človek, ki je razdelil Slovenijo. Kako je GČ postal oboje: najbolj osovražen posameznik v svetu influencerstva IN na drugi strani ljubljenec občinstva, ki se mu je število sledilcev v enem dnevu (samo na Instagramu) povečalo za številko prebivalcev Domžal z okolico? Kako mu je uspelo razdeliti že tako razdeljen narod? 

Preprosto! Razkril je par “skrivnosti” slavnih influencerjev in to na najbolj bombastičen način ever. Vsa razkritja (do sedaj) je ovil v golaž nadvse iznajdljivih slabšalnih pridevnikov in se spustil na nivo, kakršnega od sanjskega moškega ne bi pričakovali. Ampak (!) folku je to všeč, ljudje si želijo več tega in – medtem ko berejo/poslušajo/gledajo taka in drugačna razkritja – ob tem grickajo kokice, debatirajo s prijatelji in sami še dodatno potencirajo influencerski pogrom, kateremu smo (ne)hote priče vsi, ki imamo dostop do interneta.

Ljudje smo pač idioti in si želimo drame. 

Medtem ko ignoriram pozive h komentiranju vojne med bivšim influencerjem in influencerji, sem naletel na članek o slovenskih dijakinjah, ki razmišljajo o tem, da bi šle pod nož. Članek je objavljen na javnem mediju, ki ga financirajo slovenska gospodinjstva IN reklame za shujševalne praške, kolagenska dopolnila in ostalo sranje, ki nam ga prodajajo na vsakem koraku – med drugim tudi na kanalih tistih, ki jih je na svojem antiinfluencerskem pohodu napadel GČ. 

Članek o škodljivih vplivih družabnih omrežij je hinavsko umeščen le nekaj vrstic pod tisto glavno “novico” o čudoviti postavi neke ameriške zvezdnice, a se kljub hinavskosti (vsaj malo) odkupi z vsebino.

V članku lahko preberemo resnično šokantne podatke o vplivu družabnih omrežij na naše otroke: kar tretjina dijakinj in četrtina šolark v zadnjih razredih osnovne šole si želi (vsaj ene) plastične operacije!

Ne strinjam se z zapisanim, ki namiguje, da so za odklonilen odnos do svojih teles, ki ga gojijo najstnice, kriva zgolj in samo družabna omrežja. 

Mislim, da gre samo za prelaganje odgovornosti na druge. Instagram NI vzgojil naših otrok (če je tvoj otrok odrasel ob Instagramu, imaš precej večje probleme od teh, o katerih govorim), zato težko rečemo, da so slike sfotošopiranih zvezdnic krive za to, da se otroci počutijo slabo. Instagram je aplikacija in kljub temu da je napisana tako, da potencira tisto, kar prinaša največ denarja, je še vedno samo zadeva, ki jo lahko kadarkoli zbrišeš iz telefona. 

NI omrežje krivo za psihične težave (mladih), kriva je DRUŽBA na tem omrežju. MI smo tisti, ki dajemo zgled, vzgajamo in navdihujemo mlade. MI smo tisti, ki spodbujamo število plastičnih operacij, uporabo ličil in take ter drugačne manipulacije z našimi telesi, IN MI smo tisti, ki smo odgovorni za slabo samozavest naših otrok IN vseh ostalih (so)uporabnikov socialnih omrežij.

Zatajili smo na vseh frontah: pri vzgoji, družbi in nešteto drugih faktorjih, ki vplivajo na nizko samopodobo najstnikov v Sloveniji in po svetu. 

Dokler se bodo mamice gledale v ogledalo in z grimasami na obrazu zakrivale vsako gubico, strijo in ostale “nepravilnosti” na svojih telesih, bo sporočilo našim otrokom napačno.

Dokler bodo očetje kritizirali postave svojih partnerk, na glas hvalili videz brhkih mladenk na plaži in na stene lepili koledarje popolnih nagic, bo sporočilo našim otrokom napačno.

Dokler bodo reklame polne “lepih” ljudi, dokler bodo v oddajah nastopali sami manekeni, dokler bomo lepoto povezovali z uspešnostjo, bo sporočilo našim otrokom napačno. 

Dokler bomo spodbujali uporabo ličil v vsakdanjem življenju, dokler bomo normalizirali lepotne operacije in estetske posege, bo sporočilo našim otrokom napačno.

Dokler bomo gledali le storyje s filtri, sfotošopirane objave in popravljene estradnice, bo naše sporočilo napačno.

Smešno je, da je bila enkrat cela kampanja posvečena temu, da svojim hčerkam ne smemo govoriti, da so lepe. Ker je to napačno sporočilo, ki jih bo zavedlo v neskončno zanko stremenja k temu, da bi ugajale. Fu*ked up, right? Da o tem pridigajo mamice, ki vsak dan uporabljajo filter, tone make-upa in tedensko hodijo na servis v vsaj tri lepotilne salone? 

Don’t get me wrong – nimam nič proti lepotnim popravkom, ličilom etc. – moti me le sporočilo, ki ga ob uporabi takih in drugačnih lepotnih predrugačenjih pošiljamo v svet IN v zavest svojih otrok. 

A dojemamo, da bodo naši otroci odraščali drugače, kot smo mi? Tudi če predpostavimo, da si je oseba X šla povečati oprsje šele pri 25. letih, ko je bila že odrasla oseba, ki lahko zavestno sprejema svoje odločitve in se zaveda svojih dejanj … težko govorimo o tem, da operacija ni bila posledica neke stiske oziroma travme. Ne trdim, da so vse plastične operacije negativna posledica travm, a realno težko rečemo, da gre na povečanje prsi nekdo, ki ne išče potrditve glede svojega izgleda? Tudi če nekdo to “stori zase”, gre pri alteraciji zunanjega videza za željo po ugajanju nekim privzgojenim normam. Sedaj pa to potenciraj z nekaj tisoč – toliko različnih impulzov in sporočil na dnevni bazi prejme tvoj otrok zgolj v zvezi z videzom!

Morda lahko govorimo o prvinskosti nagona, ki žensko “sili” v ugajanje moški populaciji, v želji po napredku, ki je razmnoževanje, a je modernizacija in globalizacija na področju estetike prinesla spremembe, ki jih težko pripišemo čemurkoli, kar bi lahko povezovali z evolucijo.

Torej … zakaj svoji hčerki ne smem povedati, da je lepa? Zakaj ji ne smem privzgojiti ideje, da sta njeno telo in njen obraz lepa, popolno nepopolna? Zakaj in kako bi jo zgolj s tem, ko ji – v svetu, kjer je lepota eden od glavnih atributov – povem, da je lepa, porinil v neko željo po ugajanju? 

Ali razumemo neumnost takega predvidevanja? Seveda moram svoji hčerki razjasniti in privzgojiti še nekaj drugih stvari, ji razložiti, da je notranja lepota enako pomembna kot zunanja, spodbujati razvijanje njenega intelekta … a dvigovanje samozavesti in spodbujanje občutka zadostnosti nikakor ne more slabo vplivati nanjo.

Ni fora v tem, da otrokom prepovedujemo aplikacije in gledanje televizije. Razvoj gre naprej in otroci, ki bodo (neprostovoljno) izvzeti iz modernizacije ter njenih dobrih in slabih elementov, bodo družbeni invalidi, izločeni od sovrstnikov in družbe.

NE prepovedujmo – usmerjajmo, vzgajajmo in se trudimo izobraževati naše otroke. Nehajmo prelagati odgovornost na druge in storimo vse, da bodo naši otroci tisti, ki bodo znali sprejemati razumne odločitve o svojih telesih … in vsem drugem.

… potem pa hitro pogledat, koga je danes “namočil” sanjski moški!