D.I.L.F.

DOJKE V ROKE!

#REPOSTSUNDAY

Večkrat sem že pisal o dojkah, a so bili to zgolj izrazi občudovanja ali zapisi v znak podpore dojenju in podobnim aktivnostim. Tokrat pa se bom dotaknil (še) malo bolj resne in zagotovo najbolj pomembne teme v zvezi z dojkami – mesec oktober je namreč mesec ozaveščanja o raku na dojkah …

Ampak … November je že?

Yup – nič hudega – rak na dojke NE preži le oktobra!
Samopregledovanje je pomembno čez vse leto, zato sem se letos odločil, da mnoge #pinktober akcije podpremo (tudi) v novembru ❤️🎀

Vsako leto v Sloveniji več kot 400 oseb umre zaradi raka na dojkah! Grozne številke, glede na to, da je ob zgodnjem odkrivanju zadeva dokaj uspešno ozdravljiva. … ŠTIRISTO mrtvih! Ob tem pa vsako leto na novo odkrijejo skorajda 1500 primerov (velika večina obolelih je žensk).

Prestrašeno pogledujemo statistike nekaterih precej manj smrtonosnih bolezni in počnemo vse, kar je v naši moči, da bi se obvarovali pred 1001 “nevarnostjo, ki preži na nas”, le redke izmed vas pa si dejansko vzamete pet minut na mesec za redni samopregled dojk. Obstajajo različna združenja, iniciative, gibanja in nešteto spletnih strani ter skupin na socialnih omrežjih, a najpomembnejši člen v tej vse bolj razširjeni vojski v boju proti raku na dojkah si TI!

TI si tista, ki lahko največ storiš za svoje zdravje in TI si tista, ki MORA (po)skrbeti za svoje dojke.
Redno in pravilno samopregledovanje dojk je namreč ključno za pravočasno odkrivanje raka na dojkah (in drugih sprememb).

Dojke si je potrebno pregledovati po menstruaciji (cca. 8 dan po začetku menstruacije), vse tiste, ki menstruacije nimate, si lahko izberete dan, na katerega se boste samopregledovale in si nastavite opomnik, da slučajno ne pozabite na pregled. Obstajajo tudi aplikacije – must check!

Ne obračaj se stran, češ “saj še nisem stara” ter “eh, to pa jas nem mela” in ne igraj loterije z zdravjem. Samopregledovanje dojk je najmanj invazivna, najlažja in ob predpostavki, da pregled opravljaš pred očmi svojega dragega in le-to vodi v nadaljnjo zabavo, tudi najbolj prijetna oblika pregledovanja in skrbi za zdravje, zato takoj zdaj joške v roke in gremo, akcija!

Lahko ti pomaga tudi partner/ka – da bo zadeva ne samo koristna ampak tudi zabavna 🔥